Αυξανόμενη εμβολιαστική κόπωση οδηγεί σε θανάτους και αναβίωση λοιμώξεων στην Ελλάδα. Από τις τελευταίες αναφορές προκύπτει ότι ασθένειες και θάνατοι που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί καταγράφονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, λόγω της εμβολιαστικής κόπωσης των πολιτών μετά την πανδημία. Η αποφυγή των εμβολίων έχει προκαλέσει την αναβίωση ασθενειών όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης και η διφθερίτιδα, με ορισμένους ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους.
Οι Έλληνες, παρά την παραδοσιακή τους προτίμηση για τους εμβολιασμούς, ιδίως για τα παιδιά τους, έχουν αμελήσει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά βασικών λοιμώξεων. Οι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης σε ποσοστό μόλις 30%, ενώ κατά την περίοδο της πανδημίας το ποσοστό ήταν 60%. Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι προτίμησαν το απλό εμβόλιο στο φαρμακείο, αντί του ενισχυμένου που απαιτούσε ιατρική συνταγή. Οσον αφορά τον κορονοϊό, μόνο το 1,2% των Ελλήνων εμβολιάστηκε με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, συγκριτικά με το 83% στη Σουηδία.
Επιπλέον, το 2024, καταγράφηκαν 438 κρούσματα κοκκύτη, με το 15% αυτών να είναι βρέφη κάτω των 2 μηνών. Δυστυχώς, από αυτά, δύο βρέφη έχασαν τη ζωή τους και άλλα τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι και οι ενήλικες χρειάζεται να επαναλαμβάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη και του τετάνου ανά 10ετία, καθώς δεν προσφέρουν διαρκή ανοσία.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) έχει επισημάνει ότι τα ελληνικά νοσοκομεία χαρακτηρίζονται ως μη ασφαλείς χώροι λόγω της παρουσίας ανθεκτικών μικροβίων. Η κατάσταση επιδεινώνεται, καθώς η μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά προκαλεί τον θάνατο 2.500-3.000 ανθρώπων ετησίως.
Στο πλαίσιο του 24ου πανελληνίου συνεδρίου που διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, οι λοιμωξιολόγοι επεσήμαναν την ανάγκη για προσοχή στα λάθη που έγιναν κατά την πανδημία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ιατρική κοινότητα θα μάθει από τις προηγούμενες εμπειρίες και θα αποτρέψει παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.
Πηγή περιεχομένου: in.gr