Ανακαλύφθηκαν σπάνια είδη στη βιοποικιλότητα του Εθνικού Πάρκου Βίρατσεϊ στην Καμπότζη, επισημαίνοντας τη σημασία της προστασίας τους. Τα τραχιά βουνά Άναμαϊτ, που εκτείνονται στο Λάος, το Βιετνάμ και τη βορειοανατολική Καμπότζη, διακρίνονται για τη πλούσια βιοποικιλότητά τους και την άγρια ζωή. Η περιοχή του Βίρατσεϊ, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Καμπότζης, καλύπτει πάνω από 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη. Πρόσφατη έρευνα βιοποικιλότητας αποκάλυψε σπάνια και απειλούμενα είδη, όπως ο παγκολίνος της Σούντα και η νεφελώδης λεοπάρδαλη.
Η οργάνωση Fauna & Flora, που ηγείται της έρευνας, χαρακτήρισε τους Ανναμίτες ως τον Αμαζόνιο της Ασίας. Η έρευνα κατέγραψε επίσης εννέα είδη που δεν είχαν ανακαλυφθεί ποτέ πριν στην Καμπότζη. Η απομάκρυνση και η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την άγρια ζωή, με περισσότερα από 30% των δασών να έχουν χαθεί κατά την τελευταία τριακονταετία.
Ο διευθυντής της οργάνωσης στην Καμπότζη, Πάμπλο Σινόβας, δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαίωσε τη σημασία του πάρκου για την προστασία σπάνιων ειδών, καθώς «η γνώση του τι υπάρχει είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να το προστατεύσουμε». Οι κάμερες που τοποθετήθηκαν κατέγραψαν 2.494 διαφορετικές επαφές με 59 είδη, περιλαμβάνοντας το εξαιρετικά απειλούμενο μεγάλο κουνάβι.
Ο Σινόβας επεσήμανε επίσης ότι το πάρκο είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές κοινότητες και το οικοσύστημα της περιοχής, προσφέροντας φυσικούς πόρους και συμβάλλοντας στην απορρόφηση του άνθρακα, κάτι που είναι κρίσιμο για την κλιματική αλλαγή. Είναι ουσιώδες οι τοπικοί πόροι να διατηρηθούν και να χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας έτσι την ευημερία των ντόπιων κατοίκων και την προστασία της φυσικής κληρονομιάς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr