Ακρίβεια: Στα ύψη οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής

Η ακρίβεια έχει τσακίσει τα νοικοκυριά και ο «πράσινος χρυσός» χύνεται στα ελαιοτριβεία σε τιμή εξωφρενική, διπλάσια από την περσινή.

Το 2022 με τιμή παραγωγού τα 4,5€, το λάδι έφτασε στα ράφια με τιμή 7€ έως 9€ το λίτρο. Φέτος η τιμή παραγωγή εκτινάχτηκε στα 8€–9€ και στα ράφια το πολύτιμο υγρό θα ξεπεράσει τα 14€.

propoli

Το λάδι αλλά και ο καρπός της ελιάς έχουν μετατραπεί σε νούμερο ένα αντικείμενο κλοπής. Επιτήδειοι κλέβουν ακόμα και τις ελιές από τα δέντρα και οι ελαιοπαραγωγοί σχεδιάζουν να προστατέψουν τη σοδειά τους ακόμα και με gps.

Η τιμή του ψωμιού που έχει ήδη αυξηθεί κατά 22,8% τον τελευταίο χρόνο, παραμένει έρμαιο του πολέμου στην Ουκρανία και των συμφωνιών που δεν κλείνονται. Σε αυτό το κλίμα, μένει μισοάδειο το ελληνικό τραπέζι, αφού και τα πιο φτηνά τρόφιμα είναι πλέον ακριβά.

Σήμερα ο άρτος πωλείται από 2,40 έως 3,20€kg και οι αρτοποιοί δηλώνουν ότι θα συγκρατήσουν αυτήν την τιμή μέχρι, όμως μια ενδεχόμενη νέα αύξηση στην τιμή των αλεύρων.

Οι αρτοποιοί, σε συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον Κώστα Σκρέκα, ζήτησαν αυστηρούς ελέγχους για κερδοσκοπία, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής αλεύρων, προκειμένου και εκείνοι με την σειρά τους να μπορέσουν να συγκρατήσουν την τιμή του ψωμιού.

ΠΗΓΗ: megatv

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση MRB: Σε γυναίκες και νέους η απήχηση Κασσελάκη – Στο 85% η συσπείρωση της ΝΔ

Loading