Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, το 71% των Ελλήνων κάνει ήδη οικονομία στο ρεύμα και στα καύσιμα, συνήθεια που εντάθηκε από τον Ιανουάριο του 2022 για ένα 11% των ερωτηθέντων.
Η έρευνα διεξήχθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων στις 5-12 Απριλίου, και έδειξε ότι 7 στους 10 Ελληνες έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών ειδών, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα (75%), τα είδη σούπερ μάρκετ (73%) αλλά και τα καύσιμα που χρησιμοποιούν για το αυτοκίνητό τους (70%).
Επίσης, περικοπές κάνουν στην αγορά τροφίμων και ποτών (69%), αλλά και σε προϊόντα ένδυσης/υπόδησης (56%), ενώ μειώνουν και την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης (56%). Ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας είναι ότι το 22% των Ελλήνων φαίνεται να έχει περικόψει τελείως τα έξοδα που συνδέονται με τη διασκέδασή του, ενώ σχεδόν 3 στους 10 πλέον σταμάτησαν να δαπανούν χρήματα για ταξίδια/διακοπές.
Βασικός λόγος, για 7 στους 10 Ελληνες είναι η αδυναμία να ανταποκριθούν σε αυτό το κύμα ακρίβειας, δεδομένου ότι το εισόδημά τους δεν επαρκεί για να σηκώσει το «βάρος» των ανατιμήσεων. Από την άλλη, 3 στους 10 έχουν περικόψει την κατανάλωση κάθε κατηγορίας προληπτικά ή από φόβο «για τα χειρότερα» που μπορεί να ακολουθήσουν.
Την ίδια στιγμή, το 66% αγοράζει πλέον μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο, με ένα επιπλέον 10% να πράττει το ίδιο σε μεγαλύτερο βαθμό από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Το κύμα ακρίβειας άλλαξε την καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, με το 61% να αναζητά ήδη πολύ περισσότερο εκπτώσεις και προσφορές και το 55% να αισθάνεται πως έχει περισσότερο από πριν την ανάγκη αποταμίευσης. Τέλος, 3 στους 4 Ελληνες δηλώνουν πως ανησυχούν περισσότερο για την ακρίβεια απ’ ό,τι για όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο πόλεμος στην Oυκρανία και ο κορονοϊός.
Δείτε επίσης: Γεωργιάδης: «Σήμερα οι τιμές παίρνουν τη φυσιολογική τους ροπή»
- Αντίκτυποι στις σχέσεις Ρωσίας και ΕΕ μετά τις νέες κυρώσεις
- Συναρπαστικό ντέρμπι ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στην Opap Arena για τα προημιτελικά του Κυπέλλου
- Νίκος Χαρδαλιάς: Η Αθήνα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει
- ΔΟΕ: Ρεκόρ παγκόσμιας ζήτησης για άνθρακα το 2024, σταθεροποίηση μέχρι το 2027
- Η επιστημονική υποστήριξη για την ανάπτυξη των δήμων