Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Ενοχλημένη η κυβέρνηση με συγκεκριμένες εταιρείες – «Δεν ανταποκρίθηκαν όλοι για τις τιμές»

Δεν τελειώσαμε με τις εκπτώσεις που έχουν εξαγγείλει οι εταιρείες για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας ότι δεν έχουν ανταποκριθεί όλοι στις μειώσεις τιμών ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «ουδείς μπορεί να παίζει με το εισόδημα των πολιτών».

Αν και έχουν καταγραφεί κάποιες εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, το θέμα δεν τελείωσε για την κυβέρνηση και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, δήλωσε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Άκης Σκέρτσος. Αναγνώρισε ότι ακούστηκαν τα αιτήματα της κοινωνίας για τις τιμές, ωστόσο υπάρχει ακόμα περιθώριο.

propoli

«Εμείς ανταποκριθήκαμε στο εύλογο αίτημα της κοινωνίας να έχουμε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές στις ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις. Σκύψαμε πάνω από τη συγκεκριμένη αγορά και είδαμε ότι, όντως, υπάρχει αποκλιμάκωση τιμών καυσίμων, που αποτελεί το βασικό κοστολογικό παράγοντα για τις ακτοπλοϊκές γραμμές κατά σχεδόν 50% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, τα καύσιμα παραμένουν ακριβότερα κατά 20% σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα τιμών καυσίμων», είπε ο Άκης Σκέρτσος.

Επιπλέον, συμπλήρωσε, «η εικόνα είναι κάπως πιο σύνθετη, υπάρχει μια αύξηση στους μισθούς, έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και οι μέσοι μισθοί, επομένως έχει αυξηθεί το εργασιακό κόστος για τις ακτοπλοϊκές».

Από εκεί και πέρα, συνέχισε, «υπάρχει, όντως, ένα περιθώριο στη διακύμανση των τιμών, που μπορεί να στραφεί προς ένα πιο ελκυστικό πακέτο τιμών. Και, συζητήσαμε με ένα εποικοδομητικό πνεύμα με τις εταιρείες, πριν χρησιμοποιήσουμε άλλα μέσα.

Εισακούσθηκε, νομίζω, το αίτημα της κοινωνίας, τα αποτελέσματα αυτού του διαλόγου ήδη φαίνονται. Αυτό που είδα χθες από τις μεγάλες εταιρείες που ανακοίνωσαν νέα εκπτωτικά πακέτα, είναι ότι κάνουν εκπτώσεις της τάξης του 20% έως 30% για τα οικογενειακά πακέτα, για τη χρήση του αυτοκινήτου, για τους δημοφιλείς προορισμούς, για ειδικά κοινωνικά πακέτα. Επομένως, υπάρχει μια ανταπόκριση», συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας.

«Δεν έχει τελειώσει η συζήτηση»
Όμως, «σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι πάνω από τη συγκεκριμένη αγορά. Θα προστεθεί στο Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης και η ακτοπλοϊκή αγορά. Εμείς αυτό που είδαμε στο πλαίσιο του εξωγενούς πληθωρισμού είναι ότι η διαφάνεια στις τιμές φέρνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό, φέρνει πιο ενημερωμένες επιλογές για τους καταναλωτές. Αυτό θέλουμε, τις αγορές να λειτουργούν πιο ανταγωνιστικά. Θα παρακολουθήσουμε την ανταπόκριση των εταιρειών», δεσμεύτηκε επίσης διαμηνύοντας παράλληλα ότι:

«Δεν έχει τελειώσει η συζήτηση, δεν έχουν ανταποκριθεί όλες οι εταιρείες, ούτε στο βαθμό που θα θέλαμε». Επιπροσθέτως, «είμαστε πάνω από την αγορά, παρακολουθούμε την ανταπόκρισή της στο αίτημα της κοινωνίας και της κυβέρνησης να έχουμε πιο λογικές τιμές με βάση τα πραγματικά κόστη. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ για να παρέμβουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «η πολιτεία, το κράτος έχει πλέον πολύ περισσότερα εργαλεία στα χέρια του για να ελέγξει τις αποκλίνουσες αυτές συμπεριφορές, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν την μεγάλη πίεση που υφίσταται τη στιγμή αυτή το οικογενειακό εισόδημα. Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια είναι το Νο1 πρόβλημα για την κοινωνία, για κάθε ευρωπαϊκή κοινωνία. Είναι επίμονος», ανέφερε, αν και, διευκρίνισε, στη χώρα μας «έχει αποκλιμακωθεί ταχύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι στο 1,8% τον προηγούμενο μήνα, όμως παραμένει ψηλός για τα είδη πρώτης ανάγκης, για τα τρόφιμα. Εμείς έχουμε θεσπίσει και Παρατηρητήριο Τιμών, το οποίο, πλέον, κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και δημιουργεί συνθήκες διαφάνειας και σύγκρισης τιμών, που είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για να κάνουμε σωστές επιλογές».

Ταυτοχρόνως, «έχουμε θεσπίσει ήδη από την έναρξη της πληθωριστικής ενεργειακής κρίσης ένα εργαλείο πολιτικής, το οποίο ελέγχει τα επίπεδα κερδοφορίας σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Όποια επιχείρηση ή όποιος κλάδος σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, εμφανίζει παραπάνω κέρδη από το εύλογο κέρδος, το οποίο υπήρχε προ κρίσης, τότε ελέγχεται και επιβάλλονται κυρώσεις για αυτή τη συμπεριφορά».

Κανείς δεν μπορεί να παίζει, αυτήν τη στιγμή, με το εισόδημα των πολιτών.

Καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια η κυβέρνηση και να μειώσει φόρους και να αυξήσει εισοδήματα». Τα οποία, «δεν μπορεί να ροκανίζονται από την απληστία κάποιων», επισήμανε κλείνοντας τη συγκεκριμένη απάντηση.

Δείτε επίσης: Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος και νησιά στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς αύριο (15/07)

Loading