Αλαλούμ με τη χρήση μάσκας – Διάσταση απόψεων μεταξύ των επιστημόνων

Η αύξηση των κρουσμάτων αλλά και οι εικόνες με τις ορδές κόσμου στα νησιώτικα σοκάκια έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας, οι οποίες πιθανότατα θα αναθεωρήσουν την άρση της χρήσης της μάσκας

«Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την επαναφορά του μέτρου της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αφήνοντας και αυτός ανοιχτό το ενδεχόμενο.

propoli

Όπως δήλωσε, ο Υπουργός, άλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός, κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά.

Θυμίζουμε ότι η κατάργηση της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ανακοινώθηκε τέλη Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου καύσωνα στην Ελλάδα.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους με το συγκεκριμένο μέτρο και ζητούν καθολική χρήση, όπως και με το προηγούμενο κύμα πανδημίας.

«Κακώς έχουμε αρχίσει να θεωρούμε ότι η μάσκα δεν είναι απαραίτητη στην καθημερινότητά μας», δήλωσε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Τούντας

«Η πανδημία είναι εδώ δυστυχώς. Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράψαμε στα λύματα μια αύξηση 60%. Ξεκίνησε την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο που είχαμε το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στα κρούσματα», ανέφερε σχετικά ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδη, δεν πρόκειται να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ανοσίας, που είναι το 70%, τον Σεπτέμβριο. Αυτή την στιγμή είμαστε περίπου στο 45%.

Δείτε επίσης: «Καμπανάκι» Θωμαΐδη: Αύξηση 60% του ιικού φορτίου στα λύματα – Οι εικόνες από τα μαγαζιά είναι απαράδεκτες

Loading