Alert από τους επιστήμονες για τον κορονοϊό: Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα;

Χθες Τετάρτη (15/6) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 1.274 επαναλοιμώξεις, ενώ οι νέοι θάνατοι στην Ελλάδα φτάνουν στους 15. 103 ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.

Ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει τη μονάδα φτάνοντας στο 1,03. Στην 1η Ιουνίου οπότε και ανεστάλη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και στους κλειστούς χώρους – στους εξωτερικούς είχε ανασταλεί έναν μήνα νωρίτερα- ο δείκτης Rt αισθητά χαμηλότερος, στο 0,89, με εύρος διακύμανσης από 0,82 έως 0,96. Ενδεικτικό της κινητικότητας του κορονοϊού πάντως είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για self test και rapid test – μάλιστα οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης προσδιόρισαν την αύξηση στο 50%.

Παράλληλα, παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η νόσηση με Covid-19 παρέχει κάποια ανοσία στην επαναμόλυνση, αλλά η τελευταία έρευνα υποδεικνύει ότι αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της Όμικρον, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph».

«Το μήνυμα είναι λίγο ζοφερό. H Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της είναι εξαιρετικές στις μετεμβολιαστικές λοιμώξεις, αλλά δεν προκαλούν ανοσία, επομένως έχουμε επανειλημμένες επαναμολύνσεις και πολύ εξαντλημένο εργατικό δυναμικό. Όχι μόνο μπορεί να διαπεράσει τις άμυνες των εμβολίων, αλλά φαίνεται να αφήνει στο ανοσοποιητικό σύστημα πολύ λίγα από τα χαρακτηριστικά που θα περιμέναμε. Σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές [η Όμικρον] έχει την ικανότητα να μη γίνεται αντιληπτή και να πετά κάτω από το ραντάρ, έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να τη θυμηθεί» λέει ο καθηγητής Ντάνι Άλτμαν, του Τμήματος Ανοσολογίας του Imperial College.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Αχιλλέας Γραβάνης αναφέρθηκε στην εξέλιξη αυτή σε ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνοντας: «ALERT 17 Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοιού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

Από την πλευρά του, ο πνευμονολόγος στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» και Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργος Χειλάς αναφέρει: «Εδώ και 2 χρόνια και 3 μήνες έχει τονιστεί επανειλημμένως ότι οι πανδημίες “κρατούν” τουλάχιστον 3 χρόνια. Βρισκόμαστε περίπου στο μισό του τρίτου έτους της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης των τελευταίων 100 ετών. Έχοντας λοιπόν την “εμπειρία” των 2,5 ετών είναι οριακά ανεπίτρεπτο να “εντυπωσιαζόμαστε” ακόμα:

Μήνες τώρα επισημαίνουμε ότι από την υπερπληροφόρηση και το “σοκ και δέος” περάσαμε στη μηδενική πληροφόρηση για ότι τόσο μας ταλαιπώρησε. Η σωστή επιλογή θα ήταν οι “αναμνηστικές” δόσεις πληροφόρησης που θα συντηρούσαν το κλίμα όχι μόνο της αισιοδοξίας αλλά και του ρεαλισμού. Ο σημερινός αριθμός μολύνσεων (και όχι κρουσμάτων επιμένω) αγγίζει τις 10.000 εν μέσω καλοκαιριού και ισοδυναμεί με επιπολασμό χειμώνα. Ωστόσο, ο αριθμός είναι ευθέως ανάλογος της καθολικής άρσης όλων των υγειονομικών μέτρων. Η σοφότερη επιλογή θα ήταν η προοδευτική “απαγκίστρωση” και η διατήρηση κάποιων στοιχειωδών προφυλάξεων (πχ μάσκα σε σχολεία, εσωτερικούς χώρους κτλ). Για την ατομική μας δε προφύλαξη δε χρειαζόμαστε πια μέτρα, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε.

Ο πληθυσμός μας είναι εμβολιασμενος σε υψηλό ποσοστό, και οι επαναμολύνσεις σπάνιες και υγειονομικά “αδιάφορες”. Μπορούμε να έχουμε μια ανοικτή κοινωνία τηρώντας απλά κάποια εντελώς βασικά υγειονομικά μέτρα ωστε να προφυλάξουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας αλλά και τα νοσοκομεία μας που διαχειρίζονται επιτέλους και όλα τα αλλά νοσήματα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: δε χρειάζεται καμία ανησυχία, αλλά και δεν πρέπει να “παθαίνουμε” και καμία έκπληξη. Είμαστε κοντά στο τέλος αλλά όχι ακόμα στο τέλος. Αυτή είναι η νομοτελειακή πορεία των πανδημιών. Από εμάς απαιτείται σε κεντρικό επίπεδο αλλά και ατομικό απλά ρεαλισμός που ισούται με τη στοιχειώδη προφύλαξη του πληθυσμού σε μέρη με συνωστισμό και στον εμβολιασμό του με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου το φθινόπωρο. Τότε θα είναι το τέλος».

Δείτε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Στο επίκεντρο της εξάπλωσης του ιού βρίσκεται η Ευρώπη