Ένας απογευματινός περίπατος στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου αποτέλεσε την αφορμή για να εξερευνήσουμε τον «Αλιευτικό Τουρισμό» και το πόσο ελκυστικός είναι για τους επισκέπτες του πανέμορφου νησιού των Σποράδων.
Στο μουράγιο ήταν δεμένο το «Καπετάν Σταύρος», ένα καλά συντηρημένο και καθαρό δεκάμετρο σκάφος, ενώ ένας άνδρας τακτοποιούσε τα δίχτυα του από την πρόσφατη ψαριά. Ο Άγγελος Κωνσταντέλιας είναι ένας από τους τέσσερις ψαράδες της Σκιάθου που δραστηριοποιούνται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια στον τομέα του αλιευτικού τουρισμού.
Με χαμόγελο και προθυμία, μας υποδέχεται και μας εξηγεί τις υπηρεσίες που προσφέρει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στους τουρίστες.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Άγγελος Κωνσταντέλιας ανέφερε ότι «είμαστε όλοι τέσσερις επαγγελματίες ψαράδες που θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τη διαδικασία του ψαρέματος, πώς μαγειρεύεται το φρέσκο ψάρι και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ψαριά μας. Οι τουρίστες προσεγγίζουν μας για να οργανώσουμε τις εξορμήσεις και τις εμπειρίες τους, και έπειτα κλείνουμε ραντεβού για την επόμενη μέρα, με την περιπέτεια να ξεκινά γύρω στις 8:30 με 9 το πρωί».
Όπως εξήγησε ο Αγγελος Κωνσταντέλιας, «συνήθως πλέουμε γύρω από το νησί και κατευθυνόμαστε σε προστατευμένα μέρη όπως οι Κουκουναριές, τα Καστρονήσια, ή στα Λαλάρι μέχρι να φυσήξει βοριάς, στον Άρκο, στον Τσουγκριά ή στον Αγνώντα της Σκοπέλου, όπου ρίχνουμε τα δίχτυα, ενώ οι επιβάτες απολαμβάνουν τα καταγάλανα νερά».
Η ψαρευτική διαδικασία δεν είναι απλή, αφού διαρκεί πάνω από 3 ώρες μέχρι την ολοκλήρωση του ψαρέματος και την ανύψωση των διχτυών, παράλληλα με την απόλαυση και το κολύμπι της παρέας των τουριστών. Ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν ξεπερνά τα δέκα άτομα, και είναι ιδανικό να είναι οικογένεια ή παρέα φίλων για καλύτερη συνεννόηση.
Όταν τα δίχτυα ανυψώνονται στο κατάστρωμα, ακούγονται επιφωνήματα θαυμασμού και χαράς. Αμέσως ξεκινά η διαδικασία του διαχωρισμού, όπου μπορεί να βρουν τσιπούρες, λαβράκια, αστακούς και καλαμάρια.
Ακολουθεί η προετοιμασία του τραπεζιού από τον Άγγελο και τη σύζυγό του, με την κατσαρόλα ή το τηγάνι να μπαίνει στη φωτιά ανάλογα με το είδος των ψαριών που πιάστηκαν. Φρέσκα κρίταμα από τα βουνά της Σκιάθου, εκλεκτό ντόπιο ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα στο τραπέζι, με την ελληνική μουσική να δημιουργεί μια ζεστή ατμόσφαιρα, αποτελούν τη συνταγή για αξέχαστες στιγμές. Ψαρόσουπα, τηγανητά μικρά ψαράκια, μεγαλύτερα ψάρια ψημένα στη σχάρα, ελληνικές σαλάτες, ελιές και άφθονο κρασί συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία στη μέση της καταγάλανης θάλασσας.
Οι ξένοι επισκέπτες απολαμβάνουν γεύσεις όπως οι αχινοί και τα οστρακοειδή, που αποτελούν σπεσιαλιτέ των ελληνικών θαλασσών. Ειδική άδεια απαιτείται για την αλίευση αχινών, ενώ γίνεται και παρακολούθηση μέσω του συστήματος VMS.
Σύμφωνα με τον Άγγελο Κωνσταντέλια, οι λάτρεις του Αλιευτικού Τουρισμού είναι συχνά ευαισθητοποιημένα άτομα που σέβονται τη φύση. Γνωρίζουν πως η επιλογή τους για μια τέτοια εμπειρία δεν είναι εύκολη, με το κόστος συμμετοχής να κυμαίνεται από 80 έως 150 ευρώ ανά άτομο, ανάλογα με την ημερομηνία και τον προορισμό.
Ο Αμερικανός Τόμας Μπράουν ήταν τόσο ενθουσιασμένος που κάλεσε ολόκληρη την οικογένειά του και τρεις φίλους από τη Νέα Υόρκη να συμμετάσχουν στην εμπειρία.
Η Ιταλίδα Βαλέρια Σένα από το Τορίνο ανέφερε ότι ένιωσε πως βρέθηκε στον παράδεισο και ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκε τόσο κοντά στη φύση και τη ζωή. Την ημέρα μετά την πρωτόγνωρη εμπειρία της, ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην πόλη της και να διηγηθεί σε όλους τις μνήμες από τη Σκιάθο.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σκιάθου, Αλέκος Ευσταθίου, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο αλιευτικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι του Τουρισμού και θα προωθήσουμε αυτή την πρωτοβουλία και με τη συμμετοχή μας και με την παρουσίαση σε μεγάλες διεθνείς Εκθέσεις του Δήμου μας».
Ο Άγγελος Κωνσταντέλιας, το σούρουπο της ίδιας μέρας, καθάριζε ξανά τα δίχτυα του, προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα. Με τον ήλιο ήδη ψηλά, ήταν έτοιμος να υποδεχθεί τους οκτώ Βρετανούς που είχαν προγραμματίσει άλλη μια βόλτα στα νερά της Σκιάθου.