Σημαντικές αλλαγές αναμένονται από την 1η Ιανουαρίου του 2025 για περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, λόγω της υποχρεωτικής χρήσης των δεδομένων στο myDATA.
Η κύρια διαφορά σε σχέση με το υπάρχον σύστημα είναι ότι η φορολόγηση και η υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ θα βασίζονται αποκλειστικά στα στοιχεία (έσοδα και έξοδα) που θα έχουν διαβιβαστεί στο myDATA, χωρίς περιθώρια παρέκκλισης.
Αυτή η εξέλιξη ενδέχεται να περιορίσει περαιτέρω τις δυνατότητες φοροαποφυγής και εικάζεται ότι θα επιτρέψει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να εφαρμόσει μια πιο κοινωνικά ευαίσθητη φορολογική πολιτική, επιτρέποντάς του ταυτόχρονα να απελευθερώσει πόρους για κοινωνική πολιτική.
Από την επόμενη χρονιά, το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι πιθανόν να επεκταθεί. Για τους υπόλοιπους φορολογούμενους, όπως έχει σχεδιαστεί, θα περιοριστούν επιπλέον κωδικοί για την αποτροπή παραποίησής τους προς όφελος του φορολογούμενου.
Οι αλλαγές που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2025 περιλαμβάνουν:
Το σκηνικό μεταβάλλεται ριζικά από το 2025 με την εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης, καθώς η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει καμία άλλη μορφή παραστατικού για τους τομείς αγορών και πωλήσεων, πέραν αυτών που θα έχουν καταχωριστεί στο myDATA.
Επομένως, τα τελευταία παράθυρα διαφωνιών σχετικά με τα έσοδα και τις δαπάνες σε σύγκριση με τα δεδομένα των ψηφιακών βιβλίων θα κλείσουν. Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις ΦΠΑ και εισοδήματος θα είναι προσυμπληρωμένες, με κωδικούς κλειδωμένους, γεγονός που θα επιφέρει αυτόματο υπολογισμό του φόρου.
Πρακτικά, αυτή η διαδικασία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε σημαντικό αριθμό επαγγελματιών και επιχειρήσεων, καθώς με την εξάλειψη των επιτρεπτών ορίων απόκλισης, καταργείται το όπλο των υπέρμετρων δαπανών (που δεν συνοδεύονταν από τα αντίστοιχα παραστατικά), οδηγώντας σε μείωση της τελικής φορολογικής επιβάρυνσης.
Μεταβατική περίοδος έως το τέλος του έτους:
* Από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, οι αποκλίσεις περιορίζονται στο 10% για τα έσοδα και στο 20% για τα έξοδα.
* Από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, οι αποκλίσεις για τα έσοδα μηδενίζονται, ενώ για τις δαπάνες θα υπάρχει περιθώριο επιπλέον 5%.
Ορισμένες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες:
Αναμένεται ότι στην παραπάνω αλλαγή θα γίνει παρέμβαση χειρουργικού τύπου, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, και θα αφορά τον καθορισμό του τρόπου φορολόγησης των 730.000 ελεύθερων επαγγελματιών, στοχεύοντας σε ένα πιο δίκαιο σύστημα.
Ενώ δεν ανατρέπεται ο βασικός πυρήνας του συστήματος υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος, οι προτεινόμενες διορθώσεις θα εστιάζουν στο κριτήριο του τζίρου και στο κόστος μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά για ατομικές επιχειρήσεις με μακροχρόνιο προσωπικό, κοστίζει περισσότερο.
Σχεδιάζεται επίσης να ενσωματωθεί το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού, και να υπάρξουν βελτιώσεις στη διαδικασία αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, καθώς ο φόβος ελέγχων αποθαρρύνει τους αυτοαπασχολούμενους να ζητούν κούρεμα του φορολογικού λογαριασμού.
Τέλος, εξετάζεται το σενάριο για μείωση της επιβάρυνσης που προκύπτει από την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ο οποίος καθορίζει τη βάση για τον υπολογισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού από 780 σε 830 ευρώ ανεβάζει το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από 10.920 ευρώ το 2023 σε 11.620 ευρώ το 2024.