Η αλλαγή ώρας σε θερινή επιτρέπει στους ανθρώπους να αξιοποιούν καλύτερα το φως της ημέρας κατά τους μήνες του καλοκαιριού και να εξοικονομούν ενέργεια.
Η αλλαγή της ώρας σε θερινή (DST – Daylight Saving Time) πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πολλές χώρες του κόσμου, και συνήθως λαμβάνει χώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Μία ώρα μπροστά, θα μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023.
Η ιδέα της αλλαγής ώρας σε θερινή προήλθε από τον Αμερικανό επιστήμονα και διπλωμάτη Μπεντζαμίν Φράνκλιν το 1784. Στην πραγματικότητα, η ιδέα αυτή είχε ήδη υλοποιηθεί από τους αρχαίους Ρωμαίους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ένα σύστημα ώρας που είχε σχεδιαστεί για να αξιοποιούν το μέγιστο δυνατό φως της ημέρας κατά τους μήνες του καλοκαιριού.
Ωστόσο, η αλλαγή της ώρας σε θερινή έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις και αντιδράσεις. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η αλλαγή της ώρας σε θερινή δεν είναι πλέον απαραίτητη, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα υγείας σε ορισμένους ανθρώπους.
Παρ’όλα αυτά, η αλλαγή της ώρας σε θερινή συνεχίζει να εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, και πιστεύεται ότι προσφέρει πολλά οφέλη στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και της οικονομίας.
Η αλλαγή της ώρας σε θερινή μπορεί επίσης να επηρεάσει τον βιολογικό ρυθμό του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια της αλλαγής της ώρας σε θερινή, οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται εκτεθειμένοι σε μια επιπλέον ώρα φωτεινότητας, που μπορεί να δυσκολεύει τον ύπνο τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο αυξημένης κόπωσης, κατάθλιψης και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.
Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Δεν υπάρχει ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού»