Σας έμεινε τσουρέκι από το Πάσχα αφάγωτο και ψάχνετε ιδέες για το πώς θα το εκμεταλλευτείτε; Σας έχω την πιο τέλεια, την πιο λαχταριστή και την πιο νόστιμη λύση! Θα φτιάξετε νέα γλυκά με τσουρέκι που περίσσεψε, ακολουθώντας τις παρακάτω φανταστικές συνταγές!
Καριόκες με τσουρέκι
Υλικά
- Μερίδες: για 30 τεμάχια
- 200 γρ. τσουρέκι, μπαγιάτικο
- 200 γρ. καρύδι, χοντροκομμένο
- 80 γρ. γλυκό κουταλιού περγαμόντο ή πορτοκάλι, ψιλοκομμένο
- 60 γρ. βούτυρο
- 170 γρ. γλυκό βανίλια υποβρύχιο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 120 γρ. νερό
- 2 κουτ. σούπας κακάο
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ ή λικέρ, προαιρετικά
- ½ κουτ. γλυκού κανελογαρίφαλα, σκόνη
- 400 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
Tips
- Αν δεν έχουμε γλυκό του κουταλιού, προσθέτουμε λίγο ξύσμα πορτοκάλι.
- Το τσουρέκι πρέπει να είναι μπαγιάτικο και στεγνό.
Εκτέλεση
Βήμα 1
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το υποβρύχιο, τη ζάχαρη, το κακάο και το νερό, τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και βράζουμε να γίνουν σιρόπι, περίπου 5’.Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγα λεπτά και προσθέτουμε το κονιάκ.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ με τα χέρια μας θρυμματίζουμε το τσουρέκι, προσθέτουμε το καρύδι, το γλυκό κουταλιού, τα κανελογαρίφαλα, το σιρόπι και ανακατεύουμε.
Βήμα 3
Πλάθουμε 1 μεγάλο ρολό ή 2 μικρότερα, τα οποία τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Κόβουμε το ρολό σε φέτες και τις τοποθετούμε για 20’ στην κατάψυξη. Κατόπιν με τη βοήθεια μιας λαβίδας βουτάμε κάθε φέτα στη ρευστή, λιωμένη κουβερτούρα και αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
Βήμα 4
Αφήνουμε τις καριόκες μέχρι να σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη και σερβίρουμε. Οι καριόκες διατηρούνται εκτός ψυγείου.
Πασχαλινή σοκομπανάνα με τρεμουλιαστή κρέμα και τσουρέκι
Υλικά
- 1 γάλα εβαπορέ 400 γρ.
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 πρέζα/ες αλάτι
- 1 βανίλια
- 1 κ.γ. κανέλα
- 6 αβγά
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 100 γρ. καρύδια
- 2 ώριμες μπανάνες σε φέτες
Για το τσουρέκι
- 10-12 λεπτές φέτες μπαγιάτικο τσουρέκι
- Κανέλα και άχνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Γι’ αυτό το πασχαλινό γλυκό με τσουρέκι, βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος και κάνουμε στρώση τις φέτες τσουρέκι.
Βουτυρώνουμε και την επιφάνειά τους και απλώνουμε σε στρώση τις φέτες μπανάνα.
Πασπαλίζουμε κανέλα και μαύρη ζάχαρη.
Ψήνουμε σε καλά προ θερμασμένο φούρνο για 10′ στους 200ºC στον αέρα.
Με μίξερ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη να φουσκώσουν καλά και να γίνουν κρέμα.
Προσθέτουμε το γάλα, την κανέλα και το αλάτι και τα χτυπάμε να ενωθούν.
Τέλος προσθέτουμε στην κρέμα τις σταγόνες σοκολάτας και περιχύνουμε το ψημένο τσουρέκι.
Πασπαλίζουμε με καρύδια και σταφίδες.
Κάνουμε μια στρώση τις υπόλοιπες μπανάνες σε φέτες.
Ξαναψήνουμε για περίπου 25΄ μέχρι να κάνει σώμα η κρέμα, να σταθεροποιηθεί και να ροδίσει ελαφρά.
Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Την σερβίρουμε ζεστή.
Αν αρχίσει να ροδίζει νωρίς η επιφάνεια σκεπάζουμε με λαδόκολλα.
Όταν βγει από το φούρνο θα είναι τρεμουλιαστή η κρέμα, όσο κρυώνει σφίγγει.
Ζεστό είναι υπέροχο αλλά κι όταν κρυώσει που κόβεται σε κομμάτια είναι φανταστικό.
Δείτε επίσης: Πάσχα: Τραυματισμοί, ακρωτηριασμοί και εγκαύματα μετά την Ανάσταση