«Είναι ένα λεπτό νομικό ζήτημα. Υποστηρίζονται και οι δύο απόψεις. Η δικιά μου θέση είναι ότι πράγματι μπορεί να θεμελιωθεί μια νομική βάση. Είναι και το ζήτημα της διατύπωσης του νόμου που θα ψηφιστεί τώρα, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, για το τι θα προβλέπει ρητώς για το θέμα της αναδρομικότητας. Μια πρώτη εκτίμηση, δικιά μου, είναι ότι μπορεί να θεμελιωθεί η νομική βάση διεκδίκησης αυτών των χρημάτων».
Αυτή την νομική άποψη εξέθεσε ο δικηγόρος – εργατολόγος, Γιώργος Νικολακόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, για το ζήτημα της αναδρομικότητας των τριετιών και το κατά πόσο υπάρχει βάση για την διεκδίκησή τους.
Από την άλλη, ο κ. Νικολακόπουλος επισήμανε πως αν τεθεί μια ρητή διάταξη νομικά θεμελιωμένη στον νέο νόμο, σχετικά με την απαγόρευση της αναδρομικότητας, η οποία να θεμελιώνει και το δημόσιο συμφέρον, θυμίζοντας ότι το Συμβούλιο Επικρατείας σε ανάλογες περιπτώσεις έχει βάλει ως κορωνίδα των νομικών επιχειρημάτων το δημόσιο συμφέρον, θα είναι πολύ δύσκολη η διεκδίκηση.
«Φαντάζομαι επειδή υπήρχε, το άκουσα και εγώ, κατηγορηματική δήλωση για μη αναδρομικότητα ότι θα υπάρξει μια ρητή νομική θεμελίωση που θα αποθαρρύνει – θα δυσκολεύει πολύ τη διεκδίκηση αυτών των χρημάτων» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο τόνισε «η μαγεία της νομικής επιστήμης είναι ότι μπορείς με πολύ σκέψη, πολύ μελέτη και νομικά επιχειρήματα να παλέψεις και να διεκδικήσεις πράγματα που φαίνονται αδιανόητα. Και εκτός από τη μαγεία, αυτό είναι και πρόκληση ενός καλού νομικού».
Αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από την επαναφορά των τριετιών, είναι οι εργαζόμενοι από τον Φεβρουάριο του 12 και μετά, διευκρίνισε ο κ. Νικολακόπουλος.
«Να το πω απλά, όσο περισσότερα χρόνια, δηλαδή αν κάποιος έχει 9 χρόνια, το τελευταίο χρονικό διάστημα από το 12 και μετά ως εργαζόμενος, θα πάρει από την αρχή του 24 μια αύξηση σχεδόν 30% και αναλόγως με τις τριετίες με τα χρόνια που έχει μετά το Φεβρουάριο του 12 θα μειώνεται το ποσοστό της αύξησης και θα πηγαίνει στο 10-20%. Οι λιγότερο ωφελημένοι είναι οι νέοι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα συμπληρώσουν την τριετία και θα δουν την αύξηση το 2027» ανέφερε ο εργατολόγος, σημειώνοντας ότι το όφελος αφορά τους εργαζόμενους που έχουν παγώσει οι αυξήσεις των συλλογικών συμβάσεων, διότι αν πρόκειται για έναν εργαζόμενο με ατομική σύμβαση εργασίας που έχει απολαύσει τις αυξήσεις, του έχουν δοθεί σε μια ατομική σύμβαση εργασίας, αυτά θα συμψηφιστούν.
Ερωτηθείς, πόσοι μπορεί να είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι που θα εισπράξουν το 30%, ο κ. Νικολακόπουλος, εξέφρασε την εκτίμηση μου είναι ότι προσεγγίζουν και τους 600.000.
Δείτε επίσης: ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο