Αναγέννηση στη Θράκη: Η στέβια προσφέρει νέες δυνατότητες στους καπνοκαλλιεργητές

Αναγέννηση στη Θράκη: Η στέβια προσφέρει νέες δυνατότητες στους καπνοκαλλιεργητές

Μπορεί άραγε η παραγωγή στέβιας να μεγαλώσει τις επόμενες γενιές στη Θράκη, όπως έκανε ο καπνός τις προηγούμενες 10ετίες; Τι έδειξε το τριετούς διάρκειας πιλοτικό πρόγραμμα αναγεννητικής γεωργίας «Νέα Γη: Από τον καπνό στη στέβια», το οποίο υλοποιήθηκε σε Ροδόπη και Ξάνθη από την Παπαστράτος και την Stevia Hellas; Υπάρχει ζήτηση για το προϊόν και είναι ικανοποιητικές οι τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς;

Απαντήσεις σε όλα τα προαναφερόμενα ερωτήματα, αλλά και τα αποτελέσματα του πρωτοποριακού προγράμματος Αναγεννητικής Καλλιέργειας «Νέα Γη», που ξεκίνησε το 2021 με στόχο την ολιστική υποστήριξη των καπνοκαλλιεργητών για την μετάβασή τους από τον καπνό στη στέβια, έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, και ο διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της «Stevia Hellas», Χρήστος Σταμάτης, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της εταιρείας εντός της 88ης ΔΕΘ. Το «παρών» έδωσε και ο Project Leader του Innovation & Impact Hub της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Ηλίας Κάλφας.

Με τη ζήτηση του καπνού να φθίνει στη χώρα μας και διεθνώς, καθώς και με τις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών για λιγότερο βλαβερά προϊόντα, «οφείλαμε να δώσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές», δήλωσε ο Ιάκωβος Καργαρώτος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Νέα Γη», και ευχαρίστησε τις χιλιάδες οικογένειες που στήριξαν την εταιρεία. Όπως ανέφερε, η ζήτηση για τη στέβια είναι διεθνώς σημαντική και αυξανόμενη, ενώ η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια είναι εύκολη λόγω των κοινών καλλιεργητικών πρακτικών. Επιπλέον, για την καλλιέργεια στέβιας δεν απαιτείται αγρανάπαυση, γεγονός που σημαίνει ότι οι καλλιεργητές έχουν εισόδημα από τον πρώτο χρόνο παραγωγής.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι στην πλειονότητά τους οι καπνοκαλλιεργητές που διαπίστωσαν την εύκολη μετάβαση από τον καπνό στη στέβια ήταν μουσουλμανικής καταγωγής.

Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της λειψυδρίας, τονίζοντας ότι είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι το 80% με 85% του νερού στην Ελλάδα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για άρδευση. «Η περιοχή της σωστής διαχείρισης του νερού πρέπει να μας απασχολήσει», δήλωσε.

Η καλλιέργεια της στέβιας προβάλλεται ως μια εξαιρετική διέξοδος για τους καπνοκαλλιεργητές. Ο Χρήστος Σταμάτης, διευθύνων σύμβουλος της Stevia Hellas, χαρακτήρισε τη στέβια ως «μια εξαιρετικά καλή και σίγουρη εναλλακτική για τους παραγωγούς καπνού», αναφέροντας ότι η ζήτηση για το προϊόν είναι τεράστια και οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί της Θράκης είναι 10% καλύτερες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι η καλλιέργεια στέβιας γίνεται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής, καθώς δεν απαιτεί φυτοφάρμακα και λιγότερη άρδευση.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο κ. Σταμάτης σημείωσε ότι το 2021, όταν ξεκίνησε, οι καπνοκαλλιεργητές ήταν δύσπιστοι, αλλά σήμερα έχουν ιδρύσει το πρώτο Συνεταιρισμό Παραγωγών Στέβια Θράκης. «Το προϊόν που λαμβάνουμε από τους καλλιεργητές στέβιας στην Θράκη είναι άριστο», είπε ο κ. Σταμάτης, διαβεβαιώνοντας ότι οι παραγωγοί και οι εκτάσεις αυξάνονται συνεχώς.

Ο Ηλίας Κάλφας ανέφερε ότι η μετάβαση από τον καπνό στη στέβια σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την τοπική γεωργία με σεβασμό στο περιβάλλον και υψηλή τεχνολογία στην παραγωγή. «Η αναγεννητική γεωργία είναι το μέλλον που πρέπει να ακολουθήσουμε», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμπερίληψης της ευφυούς γεωργίας.

©

Loading

Play