Ανακάλυψη 6.000 ετών πευκοδάσους στα Βραχώδη Όρη λόγω κλιματικής αλλαγής

Ανακάλυψη 6.000 ετών πευκοδάσους στα Βραχώδη Όρη λόγω κλιματικής αλλαγής

Ανακάλυψη αρχαίου πευκοδάσους που αποκαλύφθηκε από την άνοδο της θερμοκρασίας στα Βραχώδη Όρη, φωτίζοντας τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Η ανακάλυψη ενός αρχαίου πευκοδάσους, που καλύφθηκε από πάγο πριν από 6.000 χρόνια, αποτελεί μια σημαντική μαρτυρία των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στα αλπικά οικοσυστήματα. Το κατεψυγμένο δάσος υπόλευκης πεύκης (Pinus albicaulis) ανακαλύφθηκε σε υψόμετρο 3.100 μέτρων, πάνω από το σημερινό μέγιστο υψόμετρο ανάπτυξης δέντρων. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στην επιθεώρηση PNAS.

Η ραδιοχρονολόγηση αποκάλυψε ότι τα δέντρα έζησαν από το 5.950 έως το 5.440 π.Χ., σε μια εποχή που οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ήταν σε πτώση. Στην περιοχή αναμένονται περισσότερες ανακαλύψεις καθώς ο πάγος συνεχίζει να υποχωρεί, γεγονός που δείχνει τις συνεχείς μεταβολές του κλίματος. Προηγούμενες έρευνες σε πυρήνες πάγου από την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία υποδεικνύουν ότι η ατμόσφαιρα ήταν σκοτεινή λόγω ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες είχαν μειώσει τις θερμοκρασίες.

Τα περίπου 30 δέντρα, που ανακαλύφθηκαν σε εξαιρετική κατάσταση, αποδεικνύουν ότι καλύφθηκαν γρήγορα από πάγο, ενώ τα δέντρα έπρεπε να υποχωρήσουν σε χαμηλότερο υψόμετρο λόγω της ψύξης του κλίματος. Τώρα, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται εκ νέου, το μέγιστο υψόμετρο ανάπτυξης δέντρων έχει επίσης ανέβει, αν και δεν έχει φτάσει τα επίπεδα του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Πέντερσον, μέλος της ερευνητικής ομάδας, η ανάπτυξη των δέντρων επηρεάζεται από παράγοντες όπως η υγρασία, ο άνεμος και η ανθρώπινη δραστηριότητα. «Η εξαφάνιση και επανεμφάνιση του πευκοδάσους είναι δραματική ένδειξη οικοσυστημικών αλλαγών», υπογραμμίζει ο καθηγητής Ντέιβιντ ΜακΟυέθι.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play