Αναλύσεις καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα για την ασφάλεια στο φαράγγι της Σαμαριάς

Το επίπεδο κινδύνου παραμένει το ίδιο όπως ήταν και πριν τα χθεσινά τραγικά γεγονότα. Θεωρούμε ότι μετά από κάποιες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, το φαράγγι μπορεί να αποδοθεί και πάλι στο κοινό. Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη προσοχή, καθώς ο κίνδυνος συνεχίζει να υφίσταται διαχρονικά στο φαράγγι.

Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος με ομάδα γεωλόγων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως επικεφαλής, πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή όπου συνέβη χθες το τραγικό συμβάν με το θάνατο της 32χρονης τουρίστριας από πτώση βράχου.

Ο καθηγητής Λέκκας τόνισε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς είναι μία μοναδική περιοχή σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ενέχει κινδύνους. Οι γεωμορφολογικές διαδικασίες, όπως οι κατολισθήσεις και οι βροχοπτώσεις, δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες. Η διαχείριση των κινδύνων είναι εφικτή, όμως η απόφαση για το άνοιγμα προς επισκέπτες ανήκει στους αρμόδιους φορείς.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι η παρακολούθηση του φαραγγιού θα συνεχιστεί από ειδικούς και επιστήμονες, προσθέτοντας ότι δεν ήταν δυνατό να αποτραπούν τα χθεσινά γεγονότα, λόγω της έλλειψης πληροφοριών σχετικά με την ένταση των καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, εξήρε τη διαχείριση του κόσμου από τις αρμόδιες αρχές, καθώς πάνω από 1.000 άτομα βρίσκονταν εντός του φαραγγιού. «Συνεχίζουμε τις προσπάθειες, μαζί με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. και την Πολιτική Προστασία, να μειώσουμε τον κίνδυνο και την έκθεση των ανθρώπων», δήλωσε ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι επισκέπτες πρέπει να τηρούν προφυλάξεις, διότι οι φυσικοί κίνδυνοι δεν μπορούν να εκμηδενιστούν. Κάλεσε σε προσοχή όσον αφορά τις προτάσεις για παρεμβάσεις και έργα εντός του φαραγγιού, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες είναι πολύπλοκες και κάθε παρέμβαση μπορεί να ακυρώσει το φυσικό μνημείο.

Τόνισε την ανάγκη για νέες διαδρομές με μειωμένη έκθεση στους κινδύνους, καθώς και για την εγκατάσταση προειδοποιητικών πινακίδων. «Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε φαινόμενα όπως σεισμούς ή κατολισθήσεις, μπορούμε να μειώσουμε την έκθεση και τους κινδύνους μέσα στο φαράγγι», κατέληξε.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι, εξήλθαν από το φαράγγι της Σαμαριάς οι τελευταίοι 10 επισκέπτες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν χθες στο χωριό της Σαμαριάς για προληπτικούς λόγους και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στις περιοχές διαμονής τους.

Αύριο, εμπειρογνώμονες από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ) θα πραγματοποιήσουν επίσης αυτοψία πριν ξεκινήσει η συντήρηση του μονοπατιού.

©

Loading