Ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ για τους σεισμούς στην περιοχή της Σαντορίνης

Ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ για τους σεισμούς στην περιοχή της Σαντορίνης

Η ανάλυση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ καταγράφει τη σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, η οποία πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν εκτιμήσεις για την εξέλιξη του φαινομένου και αναδρομή στα σεισμικά γεγονότα από τον Ιούνιο του 2024 έως σήμερα.

«Η έως τώρα σεισμική δραστηριότητα στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού πιθανώς φέρει τα χαρακτηριστικά ενός σεισμικού σμήνους, καθώς δεν διακρίνεται κάποιος σεισμός με μέγεθος σαφώς μεγαλύτερο από όλους τους υπόλοιπους, ο οποίος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κύριος σεισμός», αναφέρεται στην ανάλυση. Επίσης, τονίζεται ότι «ο ρυθμός σεισμικότητας έως και τις 4 Φεβρουαρίου ήταν αυξανόμενος, ενώ οι μετασεισμικές ακολουθίες χαρακτηρίζονται από φθίνουσα χρονική κατανομή σεισμών».

Όσον αφορά τις πιθανές εξελίξεις, η ανάλυση υποδεικνύει ότι, αν και ίσως πρόκειται για σμήνος που περιλαμβάνει σεισμούς μεγάλων μεγεθών, είναι πιθανό να συνεχιστεί η δράση του με μικρότερα μεγέθη και μικρότερο αριθμό σεισμών, αλλά να διαρκέσει για αρκετούς μήνες. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο σεισμός αυτός να προκαλέσει τη διάρρηξη ενός σημαντικού τμήματος ενεργού ρήγματος, οδηγώντας έτσι σε έναν κύριο σεισμό, και στη συνέχεια να ακολουθήσει μια τυπική μετασεισμική ακολουθία.

Η ανάλυση επισημαίνει επίσης ότι η παρατηρούμενη σεισμική έξαρση στη θαλάσσια λεκάνη της Ανύδρου φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει ένα σύστημα κανονικών ρηγμάτων, χωρίς άμεση σύνδεση με κάποιο γνωστό ηφαιστειακό κέντρο. Οι σεισμικές διαταραχές συχνά διεγείρονται από διείσδυση ρευστών στον ρηξιγενή ιστό.

Η παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο γίνεται μέσω ειδικής σελίδας στον ιστότοπο του Τομέα Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ, η οποία περιλαμβάνει διαδραστικό χάρτη με σεισμικά δεδομένα.

Η ανάλυση καταλήγει με λεπτομέρειες για την σεισμική δραστηριότητα από τον Ιούνιο του 2024 έως σήμερα, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την καταγραφή πάνω από 1,600 σεισμών στην περιοχή Σαντορίνης-Κολούμπο, με τις μεγαλύτερες σεισμικές δραστηριότητες να παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.

Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, ιδρυθέν το 1929, παρακολουθεί τη σεισμικότητα του Ελληνικού χώρου και έχει εγκαταστήσει πολλούς σεισμολογικούς σταθμούς, παρέχοντας αξιόπιστα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Loading

Play