Αναμένεται αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια λόγω πληθωρισμού και επιτοκίων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Ο μεγάλος πληθωρισμός αλλά και τα επιτόκια στην Ευρωζώνη αναμένεται να φέρουν αύξηση των «κόκκινων» δανείων που έχουν δώσει οι τράπεζες στα νοικοκυριά όπως αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Financial Stability Report).

Στο καθοδικό σενάριο, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών της Ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά 80 μονάδες βάσης (0,8 της ποσοστιαίας μονάδας) ωστόσο θα αφορούν νοικοκυριά που δεν έχουν μεγάλο εισόδημα.

propoli

Ποια τα σενάρια που αφορούν την Ελλάδα

Σχετικά με τις τράπεζες της χώρας μας ο δείκτης των συγκεκριμένων δανείων θα αυξηθεί οριακά στο βασικό σενάριο, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει μεγάλη αύξηση στο καθοδικό.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η αύξηση θα φτάσει στο 6,77% από 6,71% για τα στεγαστικά δάνεια και στο 3,23% από 3,21% για τα καταναλωτικά. Το συγκεκριμένο σενάριο στηρίζεται στο ότι θα γίνουν «κόκκινα» όλα τα δάνεια των νοικοκυριών που το εισόδημά τους δεν είναι αρκετό για να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες.

Αυτά τα νοικοκυριά λοιπόν έχουν έλλειψη ρευστότητας και ανήκουν στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι το ποσοστό των νοικοκυριών που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία ήταν στο 2,16% ωστόσο λόγω του πληθωρισμού θα ανέβει κατά 0,43 μονάδες.

Το…άσχημο σενάριο λέει ότι ο δείκτης αυτών των δανείων θα παρουσιάσει μια άνοδο στο 8% για τα στεγαστικά δάνεια και στο 3,59% για τα καταναλωτικά. Αν γίνει κάτι τέτοιο θα ανήκουν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα δάνεια των νοικοκυριών που δεν έχουν ικανό εισόδημα αλλά διαθέτουν ρευστά περιουσιακά στοιχεία που καλύπτουν τις βασικές δαπάνες και τη δαπάνη για τη δόση του δανείου τους για 12 μήνες.

Τα νοικοκυριά αυτά θεωρούνται ότι είναι υπό πίεση (distressed). H EKT σημειώνει ότι η πορεία των δανείων τους θα εξαρτηθεί από την πορεία του πραγματικού εισοδήματός τους φέτος και το 2023 και από τα κρατικά μέτρα στήριξης.

Δείτε επίσης: Καταβάλλεται μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου το επίδομα ακρίβειας – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Loading