Αναμορφώνεται το κληρονομικό δίκαιο: Νέες ρυθμίσεις για κληρονομιές και διαθήκες

Αναμορφώνεται το κληρονομικό δίκαιο: Νέες ρυθμίσεις για κληρονομιές και διαθήκες

Νέες ρυθμίσεις αναμένονται στο κληρονομικό δίκαιο για τη διευκόλυνση ρύθμισης περιουσιακών στοιχείων και προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες. Σε τροχιά αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού έχει μπει με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης το κληρονομικό δίκαιο, οι διατάξεις του οποίου, 80 χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή τους, αλλάζουν ώστε και αυτός ο τομέας του δικαίου να συμβαδίζει με τις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Στόχος η αναμόρφωση του εν λόγω κλάδου δικαίου προς διευκόλυνση όσων θέλουν να ρυθμίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η ανάγκη παροχής μεγαλύτερης προστασίας σε ορισμένα πρόσωπα που δεν συνδέονται με συγγενική σχέση με τον κληρονομούμενο και η διεύρυνση της ελευθερίας της διάθεσης της περιουσίας είναι ορισμένες από τις πρώτες κατευθύνσεις που θα κινηθεί και θα εξετάσει η ομάδα εργασίας που συνέστησε το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποτελούμενη από υψηλού κύρους νομικούς και εκπροσώπους θεσμικών φορέων. Ωστόσο, τίποτα ακόμα δεν έχει κλειδώσει και στο τραπέζι της ομάδας εργασίας θα μπουν όλα τα δεδομένα που αφορούν τις κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.

Θα εξεταστεί αν μπορούν να ενσωματωθούν βέλτιστες πρακτικές και διατάξεις που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό η αναμόρφωση ενός τόσο σημαντικού κλάδου του δικαίου να διευκολύνει όσους θέλουν να διαθέσουν και να ρυθμίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όλα τα βήματα θα πρέπει να γίνουν με προσεκτικό τρόπο, λόγω της βαρύνουσας σημασίας του κληρονομικού δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι έπειτα από τόσα χρόνια ξεκινά η αναμόρφωση δεκάδων διατάξεων, πολλές από τις οποίες είναι συνδεδεμένες και με άλλα κεφάλαια του αστικού δικαίου.

Η ανάγκη προσαρμογής του κληρονομικού δικαίου είναι – κατά κοινή ομολογία – συνδεδεμένη με άλλες αλλαγές, όπως η έννοια της οικογένειας, αλλά και με τις αλλαγές στα τεχνολογικά μέσα γραφής, όπως π.χ. η ψηφιακή διαθήκη. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει πάντως το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης στις επερχόμενες αλλαγές, δεν έχει τεθεί – όπως σε άλλες περιπτώσεις νομοθετικών αλλαγών – συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου της επιτροπής.

Το μεγάλο στοίχημα είναι το αποτέλεσμα της νομοθετικής αλλαγής αφετέρου να αποδειχθεί ένα στέρεο νομοθέτημα που θα μπορέσει να αντέξει στον χρόνο, χωρίς να δημιουργεί νέες ενδοοικογενειακές έριδες. Υπό αυτό το πρίσμα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η υπό προϋποθέσεις επιτρεπόμενες κληρονομικές συμβάσεις, δηλαδή συμφωνίες μεταξύ του κληρονομούμενου και ενός ή περισσότερων προσώπων που καθορίζουν τους όρους διανομής της περιουσίας μετά τον θάνατο του κληρονομούμενου.

Επίσης, θα εξεταστούν οι ψηφιακές διαθήκες που θα καταρτίζονται από συμβολαιογράφους και η αναγνώριση του δικαιώματος κληρονομιάς σε συντρόφους ζωής χωρίς γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης, αλλά και ο περιορισμός δικαιωμάτων κληρονομιάς για υπερήλικες γονείς.

Loading