Από σήμερα, όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση και αναπαραγωγή, καθώς και των βοοειδών σε ολόκληρη την επικράτεια επιτρέπονται, εκτός από τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, καθώς και στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους που βρίσκονται εντός των περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών προς σταυλικές εγκαταστάσεις εκτός αυτών, με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίσουν οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
Ωστόσο, οι μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων απαγορεύονται στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης στις ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, εκτός εάν τα σφάγια υποστούν θερμική επεξεργασία.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή επιτρέπονται με αυστηρή τήρηση των βιοασφαλιστικών μέτρων, τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο και για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της Π.Ε. ή στο πλησιέστερο σφαγείο που σχετίζεται με τη συγκεκριμένη εκτροφή.
Η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας υπογραμμίζει ότι οι υπεύθυνοι σφαγείων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και να εφαρμόζουν προγράμματα καθαρισμού και απολύμανσης σε χώρους, εξοπλισμό και οχήματα.
Τέλος, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της επιζωοτίας και θα καθοριστούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εκρίζωση του νοσήματος.