Εγκύκλιος με τις οδηγίες για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνο Τσακλόγλου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, πλέον, όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν πιστοποιημένη αναπηρία άνω του 50% μπορούν να δικαιούνται αναπηρική σύνταξη, εφαρμόζοντας ενιαία κριτήρια, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα της πρώτης τους ασφάλισης και τον φορέα ασφάλισης στον οποίο ανήκουν στο σύστημα e-ΕΦΚΑ.
Ειδικά για τους ασφαλισμένους του π. ΟΓΑ, η ένταξη στις ενιαίες προϋποθέσεις γίνεται από 1.1.2024 με ελάχιστο συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας 59% και από 1.1.2025 και εφεξής επέρχεται πλήρης ένταξή τους στο νέο νομοθετικό πλαίσιο με ελάχιστο συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας 50%.
Προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο
- Ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, η οποία πιστοποιείται από ΚΕ.Π.Α.
- Διακοπή της ασφαλιστέας απασχόλησης, στον e-ΕΦΚΑ.
- Χρόνος ασφάλισης:
α) τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, ή
β) τουλάχιστον 5 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη εντός της 5ετίας πριν την ημερομηνία ή το έτος έναρξης της αναπηρίας.
γ) από 1 έως 5 έτη ασφάλισης για νέους ασφαλισμένους έως 31 ετών
Η αναπηρική σύνταξη καταβάλλεται στους ασφαλισμένους από την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης στον e-ΕΦΚΑ. Παρέχεται η δυνατότητα στους αιτούντες να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης για πιστοποίηση της αναπηρίας.
Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα η αίτηση συνταξιοδότησης να υποβληθεί έως και 4 μήνες μετά την έκδοση της πιστοποίησης αναπηρίας, χωρίς να χάνονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα για το διάστημα αυτό.
Στις περιπτώσεις αυτές ο e-ΕΦΚΑ θα λαμβάνει υπόψιν ως ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, την ημέρα υποβολής της αίτησης για πιστοποίηση από το ΚΕΠΑ, η οποία από 16/09/2022 γίνεται αποκλειστικά μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας.
Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι οι πολίτες οφείλουν να ανανεώνουν εγκαίρως την πιστοποίηση της αναπηρίας τους.
Η αίτηση παράτασης στα ΚΕΠΑ υποβάλλεται εντός των 4 τελευταίων μηνών, πριν από την λήξη της και αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της 6μηνης παράτασης καταβολής της σύνταξης.
Στην εγκύκλιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια ψηφιοποίησης και απλοποίησης του συνόλου της διαδικασίας πιστοποίησης αναπηρίας, διευκολύνοντας έτσι την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.
Δείτε επίσης: Δήμος Θεσσαλονίκης: Αναζητούνται εθελοντές για στήριξη των κοινωνικών δομών