Ανάβαση στον Όλυμπο – Εναλλακτικός τουρισμός: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να πιάσεις κορυφή (pics&vid)

Ανάβαση στον Όλυμπο – Εναλλακτικός τουρισμός: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για να πιάσεις κορυφή (pics&vid)

Ο Όλυμπος είναι ψηλό βουνό που σημαίνει ότι περιλαμβάνει αλπική ζώνη. Επικρατούν τέτοιες συνθήκες που καθιστούν αδύνατη την ευδοκίμηση δέντρων, η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται, ο ήλιος είναι “δυνατός”, ενώ έντονες είναι και οι καιρικές εναλλαγές.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται προς εναλλακτικές μορφές τουρισμού απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τον “σκληρό” μαζικό τουρισμό.

Το βουνό αποτελεί μια ξεχωριστή επιλογή ειδικά για τους λάτρεις της φύσης ή όσους θέλουν να ξεπεράσουν τα όριά τους και να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα. Εδώ, ξεχωρίζει ο Όλυμπος, το δημοφιλέστερο και ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Η επισκεψιμότητα στο βουνό έχει περιέλθει στα επίπεδα του 2019, όπως αναφέρει υπεύθυνη στο καταφύγιο της Πετρόστρουγκας.

«Οι περισσότεροι που έρχονται είναι Έλληνες, ενώ από την άλλη μεριά του βουνού ανεβαίνουν περισσότεροι ξένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων. Όσον αφορά στις τιμές, τόνισε ότι «και στα καταφύγια έχουν υπάρξει αυξήσεις ως αποτέλεσμα της ακρίβειας και των αυξήσεων στις τιμές, δηλαδή ενώ μέχρι το ’19 η διανυκτέρευση κόστιζε 13 ευρώ, φέτος ανέρχεται στα 18 ευρώ», ανέφερε επίσης.

Όλυμπος

Η ανάβαση στον Όλυμπο δεν είναι απαραίτητα μια απαιτητική διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα, δεν χρειάζεται να είναι κανείς αθλητής ή ορειβάτης για να επιχειρήσει να ανέβει προς τα πάνω μιας και η διαδρομή έχει χαραγμένα και πατημένα μονοπάτια και ενδείξεις που βοηθούν στην πορεία.

Αν αναλύσουμε μερικώς τους όρους για το περπάτημα σε βουνό θα γίνει πιο αντιληπτό και το μέγεθος της δυσκολίας ή μη της ανάβασης.

Ορειβασία είναι η πιο απαιτητική αθλητική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ανάβαση και αναρρίχηση σε βουνά. Διακρίνεται για την έντονη σωματική άσκηση και οργανώνεται κυρίως από τους ορειβατικούς συλλόγους.

Αναρρίχηση είναι το σκαρφάλωμα σε βράχο με ή χωρίς τεχνικά μέσα

Πεζοπορία είναι η διάνυση μιας απόστασης με τα πόδια μεγαλύτερης των 5 χιλιομέτρων σε βουνό, συνήθως σε χαραγμένα μονοπάτια και χωρίς τεχνικές δυσκολίες.

Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει και ο όρος scrambling, το οποίο περιγράφει μια ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ πεζοπορίας και ορειβασίας, διαθέτει δηλαδή κάποιες τεχνικές δυσκολίες και είναι ελαφρώς απαιτητική.

Αν αυτά τα ανάγουμε στον Όλυμπο, από την Διασταύρωση μέχρι το Οροπέδιο, μιλάμε για πεζοπορία, ενώ η ανάβαση στον Μύτικα ή το Στεφάνι είναι scrambling. Η ανάβαση από το σημείο άφεσης των οχημάτων μέχρι την Πετρόστρουγκα είναι επίσης πεζοπορία. Συνεπώς, για να ανεβεί κάποιος στον Όλυμπο δεν απαιτείται να είναι ορειβάτης.

Πρέπει όμως να είναι κατανοητό ότι μια καλή φυσική κατάσταση θα βοηθήσει τον αναβάτη να ανέβει με ρυθμό και με σχετική άνεση εντός λογικού χρονοδιαγράμματος για να απολαύσει τη διαδρομή και τις ομορφιές της φύσης. Δείτε εδώ τις διαδρομές.

Σε πόση ώρα θα βρίσκεστε στο Οροπέδιο

Δείτε εδώ τα μονοπάτια

ΓΚΟΡΤΣΙΑ – ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ – ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ

Ενδεικτικά παρουσιάζουμε την παραπάνω διαδρομή, σύμφωνα με την οποία κατευθυνόμενοι προς την παλαιά μονή του Αγίου Διονυσίου σταματάτε σε έναν ανηφορικό δρόμο που θα συναντήσετε στα δεξιά σας, τοποθεσία που ονομάζεται «Γκορτσιά» και θα σταθμεύσετε το όχημά σας.

Από εκεί μέχρι και το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας (1945m) θα χρειαστούν περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά ή λίγο παραπάνω (εξαρτάται από τον ρυθμό και τα διαλείμματα). Προτείνεται να γίνουν δύο μεγάλα διαλείμματα κατά την διάρκεια της διαδρομής, το πρώτο στο κιόσκι που θα συναντήσετε στα πρώτα 40 λεπτά της ανάβασης και το δεύτερο σε σημείο όπου υπάρχουν αντικρυστά δύο παγκάκια. Ενδιάμεσα μπορούν να γίνονται μικρά διαλείμματα για ανάσες και νερό. Σημειώνεται ότι αυτή η διαδρομή γίνεται μέσα σε ψηλά δέντρα και άρα δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα με τον ήλιο.

Από την Πετρόστρουγκα μέχρι το Οροπέδιο των Μουσών (2450m) απαιτούνται περίπου άλλες 2 ώρες και 30 λεπτά, όμως πλέον το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται σε αλπικό δάσος με χαμηλή βλάστηση, που σημαίνει ότι θα είστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Οροπέδιο των Μουσών – Θέα στον «Θρόνο του Δία»

Μύτικας – Κορυφή

Για να ανεβείτε στον Μύτικα, την υψηλότερη κορυφή του βουνού, πηγαίνετε από το Λούκι ή την Σκάλα. Για την ανάβαση χρειάζονται κράνη, διότι πέφτουν συχνά πέτρες από τα άτομα που βρίσκονται από πάνω σας. Καλό είναι να μην επιχειρείτε ανάβαση στο Λούκι σε περίπτωση βροχής και ομίχλης, επειδή τα βράχια γλιστράνε. Ο χρόνος ανάβασης είναι περίπου 40-50 λεπτά.

Απαραίτητος Εξοπλισμός

Το βουνό έχει τις ιδιορρυθμίες του όπως και ο κάθε αναβάτης τις δικές του. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, ανεβείτε με κοντομάνικα αλλά έχετε μαζί σας ζεστά ρούχα γιατί τις απογευματινές ώρες και όσο ανεβαίνει το υψόμετρο η θερμοκρασία κατεβαίνει.

  • Συνθετικό κοντομάνικο για να στεγνώνει εύκολα
  • Ένα καλό ζευγάρι ορειβατικά παπούτσια για καλή ευστάθεια των ποδιών και προστασία των αστραγάλων
  • Αλλαξιά πάνω και κάτω
  • Ζακέτα/ αδιάβροχο
  • Εσώρουχα
  • Ωτοασπίδες
  • Αντιηλιακό

Τι θα ξοδέψετε

Τα έξοδα σας, ειδικά για ορεινή περιοχή δεν θα είναι πολλά. Μπορείτε να έχετε μαζί σας κάποια ξηρά τροφή για την διάρκεια της ανάβασης όμως να έχετε υπόψη σας ότι στα καταφύγια μπορείτε να φάτε μαγειρεμένο φαγητό, να πιείτε ροφήματα, καφέ και μπύρα. Οι τιμές έχουν παρουσιάσει μερική άνοδο σε σχέση με πέρυσι ως αποτέλεσμα των αλυσιδωτών αυξήσεων σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα. Για αυτό και προτείνεται να έχετε μαζί σας κάποια ξηρά τροφή.  

Δείτε επίσης: Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα της ΝΔ με 9,3% – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλληλότερος πρωθυπουργός

Loading

Play