Για να γνωρίσεις την αξία του Αρχαίου Δράματος δεν αρκεί μόνο μια ακαδημαϊκή προσέγγιση μέσα σε μια σχολική τάξη. Μπορεί αυτή να είναι η πρώτη βάση, όμως η αξία του αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο όταν προσεγγίζεις αυτά τα κείμενα στον φυσικό τους χώρο, στο θέατρο.
Το Τμήμα Αρχαιολογίας & Ιστορικής Έρευνας του δήμου Αχαρνών, με εξαιρετικά αποτελέσματα, εμπνεύστηκε και δημιούργησε το Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, όπου σχολεία συμμετέχουν με παραστάσεις. Για 7η φορά φέτος, το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 2 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μάριος Δημήτριος Σουλούκος» στο Δημαρχείο.
Στις Αχαρνές, οι μαθητές «συναντούν» την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία. Στο 7ο Μαθητικό Φεστιβάλ συμμετέχουν 17 σχολεία από όλη την Ελλάδα, τα οποία παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις και εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το Αρχαίο Δράμα. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει τη σημασία του και να φέρει τους μαθητές σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά, προωθώντας τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική τους έκφραση.
«Η διεξαγωγή του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος – Αχαρνές 2025 αποτελεί ξεχωριστή τιμή για τον δήμο μας και επιβεβαιώνει τη βαθιά μας δέσμευση στη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», δήλωσε ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός.
Ο κ. Βρεττός τόνισε ότι «Αυτό το Φεστιβάλ δεν είναι απλώς μια γιορτή του Αρχαίου Δράματος, αλλά μια ζωντανή εκπαιδευτική εμπειρία, που εμπνέει τη νέα γενιά, καλλιεργεί την αγάπη για τον πολιτισμό και ενισχύει τη συλλογική μας ταυτότητα».
Παράλληλες δράσεις και εκθέσεις
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις και εκθέσεις που ενισχύουν τη βιωματική προσέγγιση του Αρχαίου Δράματος. Στο φουαγιέ του Δημαρχείου Αχαρνών φιλοξενείται έκθεση κόμικ του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» με τίτλο «Τρωάδες: Πάλη στα ερείπια».
Η έκθεση προσφέρει μια σύγχρονη εικαστική αφήγηση της τραγωδίας «Τρωάδες» του Ευριπίδη, δίνοντας έμφαση στις έννοιες της προσφυγιάς και της βίας μέσα από τη γλώσσα των κόμικς.
Με αφορμή αυτή την έκθεση, οι μαθητές συζητούν τις έννοιες της προσφυγιάς και της βίας, συνομιλούν με καλλιτέχνες των κόμικς και συμμετέχουν σε εργαστήρια που εστιάζουν στη συγκεκριμένη καλλιτεχνική έκφραση.
Στο Φεστιβάλ συμμετέχει επίσης το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με στένσιλ-γκράφιτι από τις «Τρωάδες», καθώς και άλλες σχολικές ομάδες που δημιουργούν γκράφιτι σε τοίχους εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία.
Τέλος, προσφέρονται εργαστήρια κινησιολογίας Αρχαίου Δράματος και εικαστικά εργαστήρια που ενθαρρύνουν την καλλιτεχνική έκφραση των μαθητών, ενώ συμμετέχουν και ειδικοί για την πληρέστερη κατανόηση των νοημάτων των αρχαίων έργων.
Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την υπόσχεση ότι όλα τα συμμετέχοντα σχολεία θα παραλάβουν έπαινο στο τέλος του φεστιβάλ.
Το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του δήμου
Το Τμήμα Αρχαιολογίας και Ιστορικής Έρευνας του δήμου Αχαρνών είναι ο υπεύθυνος φορέας για την ανάπτυξη του Φεστιβάλ και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.
Η προϊσταμένη του τμήματος, Ελένη Κασσωτάκη, αναφέρει την ανάγκη συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού και τις προσπάθειες για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Πιστεύουμε στη δύναμη της θεατρικής τέχνης και ενθαρρύνουμε σύγχρονες προσεγγίσεις του Αρχαίου Δράματος για να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά», προσθέτει η κ. Κασσωτάκη.
Ο σκοπός είναι να διευρύνουμε τη φαντασία των μαθητών και να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα στάδια της παραγωγής θεατρικών παραστάσεων.
Η κ. Κασσωτάκη υπογραμμίζει τη σημασία της συμπερίληψης, επισημαίνοντας την ευρεία συμμετοχή δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων στο Φεστιβάλ.
«Δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να ανακαλύψουν και να ξαναγράψουν την ιστορία του τόπου τους με δημιουργικότητα και αφοσίωση», καταλήγει η κ. Κασσωτάκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ