Αναζωογόνηση των ωκεανών: Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο ενώνει τις δυνάμεις του για τη σωτηρία των ελληνικών θαλασσών

Αναζωογόνηση των ωκεανών: Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο ενώνει τις δυνάμεις του για τη σωτηρία των ελληνικών θαλασσών

Η πρωτοβουλία Revive Our Ocean, υπό την ηγεσία του Ντέιβιντ Ατένμπορο, στοχεύει στην προστασία των ελληνικών θαλασσών και των παγκόσμιων ωκεανών. Η πρωτοβουλία Revive Our Ocean, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, αποσκοπεί στην καταπολέμηση της υπεραλίευσης και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα, με τη στήριξη του γνωστού βρετανού παρουσιαστή και φυσιολάτρη Ντέιβιντ Ατένμπορο. Αυτό το πρόγραμμα, με επικεφαλής τη National Geographic Society και τη μη κυβερνητική οργάνωση Dynamic Planet, προωθεί τη δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών (MPA) σε παράκτια ύδατα. Οι πρώτες δράσεις του Revive Our Ocean θα εστιάσουν όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Τουρκία, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες.

Η πρωτοβουλία στοχεύει να επιτύχει το στόχο της προστασίας του 30% των επιφανειών ξηράς και ωκεανών μέχρι το 2030, σύμφωνα με διεθνή συμφωνία του 2022. Οι επικεφαλής του προγράμματος δηλώνουν ότι απαιτείται η δημιουργία τουλάχιστον 190.000 θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών για την επίτευξη αυτού του στόχου, γεγονός που θα μπορούσε να έχει και οικονομικά οφέλη, όπως δείχνει μελέτη που αποδεικνύει την αύξηση των αλιευμάτων και την ενίσχυση του τουρισμού στις γειτονικές περιοχές.

Η Κριστίν Ρέχμπεργκερ, ιδρύτρια του Revive Our Ocean, τόνισε ότι «οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι οι δομικοί λίθοι της γαλάζιας οικονομίας». Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας συναντώνται αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για να συζητήσουν την εφαρμογή της Συνθήκης του ΟΗΕ για την Ανοιχτή Θάλασσα, που υπογράφηκε το 2023, αλλά έως τώρα μόνο 21 χώρες την έχουν επικυρώσει.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι είναι κρίσιμο η συνθήκη να τεθεί σε ισχύ φέτος για να διασφαλιστεί ο στόχος του 30%. Σήμερα, μόλις το 8% των ωκεανών και θαλασσών του πλανήτη τελεί υπό καθεστώς προστασίας, με την έκταση να ανέρχεται σε περίπου 29 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play