Ο Άγγελος Χαριστέας μίλησε στην politic για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την οπαδική βία, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αστυνομία θα πρέπει να μη βρίσκεται στις κερκίδες αλλά να έχουν οι ΠΑΕ την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων, ενώ τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να δίνεται καθόλου περίοδος χάριτος σε όποιον συλλαμβάνεται.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κετικίδης
Γνωστά έγιναν σήμερα τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στου Ρέντη, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολύ σοβαρά ένας αστυνομικός 31 ετών ο οποίος νοσηλεύεται σε καταστολή.
Ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής και νυν αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Κεντρικής Μακεδονίας κ. Άγγελος Χαριστέας μίλησε στην politic και αναφέρθηκε σε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή έτσι ώστε να γίνει προσπάθεια εξάλειψης του συγκεκριμένου φαινομένου.
«Την πληρώνουν πολλοί εξαιτίας λίγων» ήταν το πρώτο σχόλιο του κ. Χαριστέα.
«Να μην υπάρχει περίοδος χάριτος για όποιον συλλαμβάνεται»
Όσον αφορά τώρα το τι πρέπει να γίνει ο βετεράνος ποδοσφαιριστής τόνισε πως «θα πρέπει να μπουν κάμερες παρακολούθησης οι οποίες θα ελέγχονται από επιτροπή και όχι από τις ΠΑΕ έτσι ώστε να μη μπορούν να τις ανοίγουν και να τις κλείνουν όποτε θέλουν».
«Το δεύτερο μέτρο είναι η αυστηροποίηση των ποινών. Δεν πρέπει να υπάρχει περίοδος χάριτος για όποιον συλλαμβάνεται αλλά θα έπρεπε να μπαίνει κατευθείαν στη φυλακή. Όσες ομάδες δημιουργούν φαινόμενα βίας, θα έπρεπε να έχουν έναν πολύ αυστηρό παραβατικό κώδικα. Στο εξωτερικό οι νόμοι ισχύουν για όλες τις ομάδες» είπε στη συνέχεια.
Παράλληλα ο κ. Χαριστέας υπογράμμισε ότι οι ομάδες θα πρέπει να δημιουργήσουν διάφορες δράσεις οι οποίες θα περνάνε μηνύματα στα μικρά παιδιά.
«Αυτή η δράση βέβαια θα πρέπει να είναι συνεχόμενη και όχι μόνο όταν έχει γίνει κάποιο περιστατικό. Να δημιουργηθεί μια κουλτούρα η οποία είναι κατά της βίας. Το θέμα δεν είναι να μαλώσουμε τις ομάδες αλλά να δείξουμε σε όλους ποια είναι η σωστή συμπεριφορά.
Να ενεργοποιήσουμε διάφορους ανθρώπους όπως κοινωνιολόγους, αθλητές κλπ έτσι ώστε να διασκορπούμε μια κοινωνική κουλτούρα. Αυτήν τη δράση θα πρέπει να την αναλάβουν οι ίδιες οι ομάδες».
Σχετικά με το κατά πόσο γίνονταν επεισόδια της ίδιας έντασης όσα χρόνια αγωνιζόταν ο ίδιος, ανέφερε ότι και τότε υπήρχαν «πολύ τραγικά περιστατικά τα οποία μπορεί να μη γίνονταν γνωστά».
«Δε φτάναμε σε δολοφονία, αλλά φαινόταν ότι δεν πήγαιναν καλά τα πράγματα. Ενδεχομένως να έπρεπε να παρθούν μέτρα από τότε, αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε τόση εξωστρέφεια σε αυτά τα πράγματα» πρόσθεσε.
Ως ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει αγωνιστεί πολλά χρόνια στο εξωτερικό, μίλησε για το τι ακριβώς συμβαίνει εκτός Ελλάδας σε τέτοιες περιπτώσεις. «Έχουν πάρει αυστηρά μέτρα τα οποία τηρούνται για όλες τις ομάδες. Με τα χρόνια προσαρμόζεται και ο κόσμος. Στο εξωτερικό, όταν μια ομάδα αδικείται από τη διαιτησία δε βγάζει ανακοινώσεις οι οποίες μπορεί να φέρουν βία».
«Η Αστυνομία δεν έχει δουλειά στο γήπεδο»
Ο κ. Χαριστέας κλήθηκε να μιλήσει και για το αν πρέπει ή όχι να υπάρχει η Αστυνομία στις κερκίδες.
«Η Αστυνομία δεν έχει δουλειά στο γήπεδο» δήλωσε ξεκάθαρα και συνέχισε λέγοντας πως «αν γίνει κάτι στο γήπεδο το οποίο χρήζει παρέμβασης, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το βίντεο για να διαλευκάνει την υπόθεση. Η Αστυνομία θα πρέπει να παρεμβαίνει μόνο όταν υπάρχει στη μέση κάποιο ποινικό αδίκημα και να συλλαμβάνει τον παραβάτη. Η παρουσία της στο γήπεδο φθείρει και την ίδια».
«Στα γήπεδα του εξωτερικού, ο πρώτος έλεγχος στους οπαδούς γίνεται περίπου 500 μέτρα με ένα χιλιόμετρο μακριά. Δεν υπάρχει περίπτωση ο θεατής να δώσει το εισιτήριό του χωρίς πρώτα να έχει περάσει τον συγκεκριμένο έλεγχο».
Δείτε επίσης: Χαριστέας για οπαδική βία: Ανησυχώ για την υλοποίηση των μέτρων