Ανησυχία για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής στη δυτική Κρήτη λόγω ανομβρίας

Ανησυχία για το μέλλον της ελαιοπαραγωγής στη δυτική Κρήτη λόγω ανομβρίας

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους ελαιοπαραγωγούς της δυτικής Κρήτης, με κύρια αιτία την ανομβρία, η οποία έχει επηρεάσει τα ελαιόδεντρα.

Επικοινωνώντας με τον Σταύρο Σταυρουλάκη, οικονομικό γραμματέα και μέλος του Δ.Σ του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης), επιβεβαιώθηκε ότι: «Πράγματι υπάρχει πρόβλημα στους μη αρδευόμενους ελαιώνες από την ανομβρία, όχι όμως στο βαθμό που αναφέρουν κάποια δημοσιεύματα».

Όπως εξήγησε: «Λόγω της ανομβρίας, ο καρπός εμφανίζεται συρρικνωμένος και μελανωμένος, με αποτέλεσμα να έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο, ανάλογα με το βαθμό της ανομβρίας σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που ποικίλει από περιοχή σε περιοχή». Ωστόσο, η ανομβρία δεν είναι αιτία απώλειας του καρπού. Στα γενικά χαρακτηριστικά της ανομβρίας, υπάρχει και ένα θετικό όσον αφορά την ποιότητα, καθώς ο συρρικνωμένος καρπός δεν προσβάλλεται από τον δάκο, ενώ και άλλοι παθογόνοι οργανισμοί έχουν περιοριστεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο παραγόμενο προϊόν να είναι υψηλής ποιότητας, αν και η ποσότητα του είναι σημαντικά μειωμένη και αδύνατο να εμπορευτεί.

Εξήγησε επίσης ότι υπάρχει μια κατηγορία μη αρδευόμενων ελαιώνων, όπου ο καρπός εμφανίζεται πολύ συρρικνωμένος και ζαρωμένος, παράγοντας ελάχιστη ποσότητα λαδιού, με αρνητικές επιπτώσεις στην γεύση. Αν και τα χαρακτηριστικά της οξύτητας μπορεί να πλησιάζουν το άριστο, αποτυγχάνει στο τεστ γευσιγνωσίας, καθώς το άρωμα και η γεύση του δεν ανταγωνίζονται τα φρουτώδη χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. Στην φετινή σοδειά έχουν παρατηρηθεί τέτοια δείγματα, όχι όμως σε μεγάλη έκταση, με αναμενόμενη αύξηση κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής σεζόν. Επομένως, η ζημιά από την ανομβρία είναι δεδομένη και το μέγεθός της θα αποτυπωθεί με περισσότερη ακρίβεια προς τα τέλη Δεκεμβρίου.

Μέσα από τον προβληματισμό που αναδεικνύεται σχετικά με την ελαιοκομία και τα περιοδικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί, ρωτήσαμε τον κ. Σταυρουλάκη αν αξίζει τελικά ένας νέος να ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. «Αξίζει ένας νέος να ασχοληθεί επαγγελματικά με την ελαιοκαλλιέργεια υπό ανάλογες προϋποθέσεις», εξηγώντας ότι το ελαιόλαδο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως ένα από τα κορυφαία αγροτοδιατροφικά προϊόντα με γνωστές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Παρά την αυξανόμενη παγκόσμια ανάγκη για κατανάλωση ελαιολάδου, οι προϋποθέσεις για μια επαγγελματική ενασχόληση είναι πολλές και απαιτούν την εξασφάλιση κατάλληλης έκτασης γης και απαραίτητων γνώσεων.

Σχετικά με το μέλλον της ελαιοπαραγωγής, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η πορεία του ελαιολάδου θα είναι ανερχόμενη στο μέλλον. Ωστόσο, «τα παιχνίδια με τις τιμές και το εμπόριο του ελαιολάδου είναι ένα μελανό σημείο», σύμφωνα με τον Σταύρο Σταυρουλάκη. Οι έλλειψη συλλογικής εκμετάλλευσης του προϊόντος και η αποτυχία των συνεταιρισμών να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, περιορίζουν πολλές περιοχές της Κρήτης να έχουν καλές θέσεις στην αγορά. Περίπου το 90% της κρητικής παραγωγής είναι εξαιρετικά παρθένο, ωστόσο διατίθεται συχνά σε μορφή χύμα.

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις του ΣΕΔΗΚ, ο Σταυρουλάκης αναφέρει ότι ο οργανισμός έχει επιδείξει σπουδαίο έργο στην ελαιοκαλλιέργεια, με πολλές δράσεις και παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων και επιστημονικές για τις ορθές πρακτικές. Επίσης, το λάδι έχει σημαντική αξία για χιλιάδες οικογένειες στην Κρήτη, και η ελαιοκαλλιέργεια είναι κομβική για το εισόδημά τους.

Η ελληνική πολιτεία, σύμφωνα με τον Σταυρουλάκη, δεν υποστηρίζει επαρκώς την ελαιοκαλλιέργεια και οι ενισχύσεις που παρέχονται είναι ανεπαρκείς. «Προσωπικά το πιστεύω αυτό, καθώς ποτέ δεν έχει χαραχθεί εθνική στρατηγική», δήλωσε, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση του τομέα είναι υποχρηματοδοτούμενη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κρήτη και η Πελοπόννησος έχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και δεν θα πρέπει να φοβούνται τον διεθνή ανταγωνισμό, εφόσον αναπτυχθούν στρατηγικές για την προώθηση του υψηλής ποιότητας προϊόντος.

Εν κατακλείδι, ο Σταυρός Σταυρουλάκης τονίζει ότι, αν εστιάσουμε στην ποιότητα και λύσουμε εσωτερικά προβλήματα, τότε η Κρήτη δεν έχει να φοβηθεί κανέναν διεθνή ανταγωνιστή, καθώς διαθέτει ανεκτίμητη ποιότητα ελαιολάδου.

Loading

Play