Ανησυχία για τον παρβοϊό που κόστισε τη ζωή σε κοριτσάκι 3,5 ετών – «Το χαρακτηριστικό είναι ένα εξάνθημα»

Ανησυχία για τον παρβοϊό που κόστισε τη ζωή σε κοριτσάκι 3,5 ετών – «Το χαρακτηριστικό είναι ένα εξάνθημα»

Τι μπορεί να προκαλέσει τον τραγικό θάνατο ενός υγιούς παιδιού;

Έντονη είναι η ανησυχία που έχει φέρει ο θάνατος ενός 3,5 ετών κοριτσιού, το οποίο κατέληξε με οξεία μυοκαρδίτιδα από Parvovirus B19. Οι γιατροί εκπέμπουν SOS για τον παρβοϊό, εξηγώντας το βασικό σύμπτωμα που πρέπει να ανησυχήσει τους γονείς.

Ο παιδίατρος, Μάριος Ανδρέου, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» και εξήγησε τι είναι ο παρβοϊός, ενώ ανέλυσε τα βασικά του συμπτώματα.
«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια» υπογράμμισε εξηγώντας: «Πάντα είχαμε την πέμπτη νόσο που ευθύνεται στον παρβοϊό».

«Εάν κολλήσεις μετά από μία με δύο εβδομάδες παρουσιάζει μία ήπια λοίμωξη» υπογράμμισε ο παιδίατρος αναφέροντας: «Το χαρακτηριστικό είναι πως το άτομο που νοσεί βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχει φάει έντονη σφαλιάρα, αυτή η εικόνα αποτελεί τη διάγνωση».

«Όλος ο ενήλικος πληθυσμός πιθανώς να το έχει περάσει και για αυτό σε μεγάλο ποσοστό υπάρχουν αντισώματα. Δεν υπάρχει εμβόλιο» είπε ο Μάριος Ανδρέου και πρόσθεσε: «Ο παρβοϊός κάνει επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις καρδίτιδα. Όταν υπάρχουν και κάποιες συνλοιμώξεις βρίσκει ευκαιρία αυτός ο ιός και κάνει μεγαλύτερες ζημιές με αποτέλεσμα ακόμη και να επιφέρει τον θάνατο».

«Προσβάλει κυρίως τις έγκυες γυναίκες που ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή θα έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να γεννηθεί νεκρό ή να παρουσιάσει προβλήματα στην πορεία της ζωής του» επεσήμανε ο παιδίατρος και κλείνοντας τόνισε: «Ο ιός δεν μεταδίδεται όταν εκδηλωθεί το εξάνθημα, έχει μεταδοθεί νωρίτερα».

Η παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Άννα Παρδάλη, εξηγεί:

“Πρέπει τα παιδιά μας να μην είναι “υποψήφιοι ευάλωτοι” σε κάποιον ιό ή σε κάποιους ιούς. Μιλάμε, λοιπόν, για υγιή παιδιά και πρέπει να ξεκινήσουμε από την πρόληψη. Σε ένα υγιές παιδί είναι εξαιρετικά εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί κάτι. Ένα υγιές παιδί, όμως, που είναι ανοσοκατεσταλμένο – δηλαδή που έχει εξαντληθεί από προηγούμενες λοιμώξεις – τότε αυτό το παιδί είναι ευάλωτο. Όταν ένα παιδί είναι άρρωστο πρέπει να αναρρώνει μέχρι τέλους. Όχι επειδή έπεσε ο πυρετός να το πηγαίνουν το παιδί στις κούνιες, ή να το στέλνουν στο σχολείο γιατί τότε εξαντλείται. Αυτά ειδικά τα παιδιά που είναι μικρά, όταν αρρωσταίνουν πρέπει να γίνονται εντελώς καλά”, τονίζει η γιατρός.

Loading

Play