Σύμφωνα με στοιχεία, οι ανήλικοι περνούν κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο, με ανησυχητικές συνέπειες. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι τα ανήλικα παιδιά και οι νέοι περνούν στο διαδίκτυο χρόνο που υπερβαίνει το εργάσιμο ωράριο ενός ενήλικα, καθώς το 90% των παιδιών έχουν social media. Οι εν λόγω χρήστες συμπληρώνουν κατά μέσο όρο 41 ώρες εβδομαδιαίως. Η υπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία των παιδιών από τον εθισμό και τους κινδύνους του διαδικτύου, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλές θέσεις χρήσης του διαδικτύου από παιδιά κάτω των 15 ετών.
Επισημαίνοντας την ανάγκη για εθνική στρατηγική, υπογράμμισε ότι δεν μιλάμε για καθολική απαγόρευση, αλλά για τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα προστατεύει τα παιδιά. Η κυβέρνηση προγραμματίζει τη διάθεση νέων εργαλείων γονικής εποπτείας, συμπεριλαμβανομένου του kids wallet, που θα δίνει στους γονείς τη δυνατότητα να θέτουν περιορισμούς στην πρόσβαση των παιδιών στις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Στη συνέχεια, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν για τα εργαλεία προστασίας που υπάρχουν, καθώς ο γονικός έλεγχος είναι καθοριστικός για τη διασφάλιση της ασφάλειας των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον. Ανακοίνωσε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν νέα εργαλεία για τη γονική εποπτεία, καθώς και η νέα ιστοσελίδα parco.gov.gr που θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους περιορισμούς στη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Η υπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία να εξηγήσουμε στους γονείς και τα παιδιά τους κινδύνους του διαδικτύου, τονίζοντας ότι πρέπει να το κάνουμε με σκοπό την ασφάλεια και την ελευθερία τους. Η Ελλάδα πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη θέσπιση του ορίου ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη, μια πρωτοβουλία που στοχεύει στη βελτίωση της ψηφιακής ασφάλειας των ανηλίκων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr