Άννα Διαμαντοπούλου: Υποστήριξη των γυναικών του Αφγανιστάν

Άννα Διαμαντοπούλου: Υποστήριξη των γυναικών του Αφγανιστάν

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της κίνησης 27 επιφανών γυναικών από όλο τον κόσμο, με στόχο την κινητοποίηση γυναικών σε όλες τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς

προκειμένου να προωθηθούν συγκεκριμένες και αποτελεσματικές πολιτικές προάσπισης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν, μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Πρόκειται για διεθνή κίνηση που αποτελείται από Αφγανές γυναίκες που κατέχουν κορυφαίες θέσεις σε όλο τον κόσμο καθώς και γυναίκες σε ηγετικές θέσεις από την Αργεντινή, την Ιρλανδία, τη Λιβερία, το Νεπάλ, την Τουρκία, το Ιράκ, τη Λιβύη, το Πακιστάν, τη Σιγκαπούρη, τη Σομαλία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Από την Ελλάδα, μέλος είναι η πρώην Ευρωπαία επίτροπος και υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

Αναμεσά τους, επιπλέον, είναι μία πρώην πρόεδρος, υπουργοί, πρεσβευτές, υψηλόβαθμες αξιωματούχοι του ΟΗΕ, δικαστές, νομοθέτες, δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, καλλιτέχνες και υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάμεσα στις γυναίκες που συμμετέχουν στην κίνηση είναι η Leymah Gbowee, κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης, η Navi Pillay, π. ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, π. πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη Ρουάντα, π. δικαστής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Kyungwha Kang, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κορέας, Susana Malcorra, π. υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, π. προϊσταμένη γραφείου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και η ηθοποιός Jennifer Lawrence.

Η πρώτη συνάντηση της διεθνούς κίνησης, του «Φόρουμ Γυναικών για το Αφγανιστάν», πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της της πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margot Wallström, η οποία ήταν η πρώτη υπουργός Εξωτερικών που σχεδίασε και εφάρμοσε ολοκληρωμένη πλατφόρμα φεμινιστικής εξωτερικής πολιτικής (ως ΥΠΕΞ της Σουηδίας).

Η κίνηση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του οργανισμού Roosevelt House, σε συνεργασία με τις οργανώσεις υπέρ της αλληλεγγύης των γυναικών Sisterhood is Global Institute και Women for Afghan Women, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέσει τους Ταλιμπάν προ των ευθυνών τους για τα δικαιώματα που ορίζονται στη «Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων κατά των γυναικών» στην οποία το Αφγανιστάν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Παράλληλα, υποστήριξαν πως οποιαδήποτε αναγνώριση της διακυβέρνησης των Ταλιμπάν πρέπει να έχει ως προϋπόθεση την έμπρακτη επίδειξη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών βάσει του διεθνούς δικαίου.

Δείτε επίσης: Πολύωρες συνομιλίες των στρατηγών ΗΠΑ – Ρωσίας για την κατάσταση στο Αφγανιστάν

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading

Play