Ανοδική πορεία στην ψηφιακή διακυβέρνηση της Ελλάδας «βλέπει» η 8η έκθεση της Κομισιόν

Ανοδική πορεία στην ψηφιακή διακυβέρνηση της Ελλάδας «βλέπει» η 8η έκθεση της Κομισιόν

Τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα σε όλους τους τομείς της ψηφιακής διακυβέρνησης αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 8η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η έκθεση κάνει λόγο για μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σχέση με την απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών και δεδομένων του δημόσιου τομέα, τη διαλειτουργικότητα δημόσιων συστημάτων και μητρώων, την αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων και την αντιμετώπιση θεμάτων συνδεσιμότητας. Παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι προχωρά με βάση τον σχεδιασμό η ανάπτυξη της ενιαίας πύλης δημόσιας διοίκησης gov.gr, και καταγράφονται οι ενέργειες για την ανάπτυξη του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Μητρώου Υποδομών. Ειδικότερα για το gov.gr καταγράφεται η λειτουργία 670 υπηρεσιών, από τις οποίες 60 προστέθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου διμήνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει, επίσης, τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της κατάρτισης μέσω της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών και της Εθνικής Συμμαχίας για τις ψηφιακές δεξιότητες, ενώ όσον αφορά την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα τονίζει πως η δημοπρασία για τις άδειες θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2020 και ότι η προϋπόθεση για κάλυψη του 96% του πληθυσμού μεταφράζεται σε μεγάλες επενδύσεις, που θα πρέπει να γίνουν για την ανάπτυξη των υποδομών.

Η Κομισιόν αναφέρεται και στο επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», το οποίο η ίδια περιγράφει ως ένα καινοτόμο σχήμα που θα παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός 5G οικοσυστήματος στη χώρα μας.

Η υιοθέτηση του Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στις 22 Σεπτεμβρίου (ο οποίος ενσωματώθηκε στο εθνικό Δίκαιο με τον νόμο 4727/2020) ήταν ένα σημαντικό ορόσημο, επισημαίνει η Κομισιόν και υπογραμμίζει πως η νέα ψηφιακή στρατηγική που θα αποτυπώνεται στην Ψηφιακή Βίβλο θα περιγράφει τη φιλόδοξη ατζέντα της Ελλάδας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων, η διασύνδεση και η χρήση των νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις εξακολουθούν να αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Ελλάδα, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play