Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το power pass – Ποιες θα είναι οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους

Πώς θα λάβει τα χρήματα ο κάθε δικαιούχος

Σε λίγες ώρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του Power Pass και να μπορέσουν οι δικαιούχοι να κάνουν τις αιτήσεις τους.

Από αύριο Παρασκευή 17/6 θα τεθεί στη διάθεση του κόσμου, κι έτσι όσοι κάνουν αίτηση θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το ενεργειακό κόστος.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της να μετριάσει κάπως το κύμα ακρίβειας που έχει ξεσπάσει εδώ και κάποιους μήνες στο θέμα της ενέργειας.

Η καταβολή των ποσών για το Power Pass αναμένεται να γίνει το πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου.

Ποιοι δικαιούνται το Power Pass

Οι δικαιούχοι δε χρειάζεται να συμπληρώσουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση του ρεύματος, αφού αυτά θα μεταφερθούν στην πλατφόρμα από τις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτοί που δικαιούνται την ενίσχυση είναι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην οικία, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.

Σε περίπτωση που κάποιος δει ότι έχει παραπάνω χρεώσεις αν αφαιρέσει τις επιδοτήσεις για το συγκεκριμένο διάστημα οι οποίες φτάνουν τα 600 ευρώ τότε θα πάρει αποζημίωση 360 ευρώ.

Αν οι επιπλέον χρεώσεις ανέρχονται σε 800 ευρώ, η αποζημίωση θα διαμορφωθεί στα 480 ευρώ.

Σε περίπτωση που οι χρεώσεις είναι από 1.000 ευρώ και πάνω τότε τα χρήματα που θα επιστρέψουν στους καταναλωτές θα είναι 600 ευρώ.

Για τα τιμολόγια τα οποία δεν είναι σταθερά και δεν αναγράφουν ξεχωριστά τη ρήτρα αναπροσαρμογής που τους αντιστοιχεί, ο υπολογισμός θα γίνεται από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).

Τι γίνεται με τις εκπτώσεις

Οι εκπτώσεις που γίνονται από τους προμηθευτές ενέργειας, εξαρτώνται από το πόση ενέργεια καταναλώθηκε, ενώ εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους οι οποίες δεν υπολογίζονται επί της καταναλωμένης ενέργειας.

Τι πρέπει να προσέξετε

Πρέπει, ωστόσο να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι θα δηλώσουμε, ώστε να μην υποχρεωθούμε να δώσουμε χρήματα, αντί να λάβουμε!

Σε περίπτωση που κάποιος δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία έτσι ώστε να λάβει μια ενίσχυση, τότε θα απαιτηθεί το διπλάσιο ποσό της ενίσχυσης που θα λάμβανε. Δηλαδή αν κάποιος κάνει αίτηση και φανεί ότι πρέπει να λάβει 600 ευρώ, σε περίπτωση που αποδειχθεί ψευδής τότε θα κληθεί να πληρώσει 1200.

Πώς θα λάβουν τα χρήματα οι δικαιούχοι

Τα χρήματα που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος θα μπαίνουν στην τράπεζα που έχει δηλώσει στην αίτηση. Τα ποσά αναμένεται να δοθούν εντός των 15 πρώτων ημερών του Ιουλίου. Η αποζημίωση καταβάλλεται για το 60% των επιπλέον χρεώσεων, αφού από αυτές αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις του κράτους και πιθανόν των παρόχων και ως του ποσού των 600 ευρώ.

Η αποζημίωση για το Power Pass θα ξεκινάει από τα 18 ευρώ και θα ανέρχεται ως τα 600 ευρώ, ανά μετρητή, που είναι και το ανώτερο όριο και θα αφορά τους λογαριασμούς εκείνους που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου του 2021 έως και τις 31 Μαΐου του 2022.

Πώς θα υποβληθεί η αίτηση

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.

Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους.

Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).

Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Δείτε επίσης: Μέσα στην εβδομάδα η ρύθμιση για την τιμή του ρεύματος