Οι ιδιοκτήτες σχολικών κυλικείων Αττικής με υπόμνημα το οποίο απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών, αναφέρονται στην πλήρη απαξίωση του κλάδου ενώ ζητούν και μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.
Οι επαγγελματίες των σχολικών κυλικείων δηλώνουν πως «είμαστε οι πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έκλεισαν και βάσει των δεδομένων οι τελευταίες που θα ανοίξουν» κι αναρωτιούνται «αν οι τυχόν παραγγελίες μέσω delivery από κοντινά μαγαζιά αποτελούν υγιεινότερη διατροφική λύση για τα παιδιά μας», καθώς και «με ποια λογική άνοιξε η εστίαση, αλλά απαγορεύεται ακόμα η σχολική εστίαση από το εκάστοτε αρμόδιο και υπεύθυνο υγειονομικώς κυλικείο».
Μέσω του υπομνήματός τους προς το ΥΠΟΙΚ ζητούν:
1. Τη συνέχιση της οικονομικής ενίσχυσης από 01/05/2020 ως τη λήξη της αναστολής λειτουργίας τους. Όπως επίσης, την απαλλαγή από τη δεύτερη δόση ενοικίου στις σχολικές επιτροπές.
2. Την πλήρη απαλλαγή τους από τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις (ΕΦΚΑ) για όσο διαρκεί η αναστολή του κλάδου, χωρίς να χαθεί ασφαλιστική ικανότητα. Επιπλέον, φορολογική ελάφρυνση για το τρέχον έτος και μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, «διότι είμαστε εποχικός κλάδος».
3. Το πάγωμα – αναστολή των πλειοδοτικών διαγωνισμών, καθώς και την επιμήκυνση όλων των συμβάσεων των σχολικών κυλικείων κατά ένα έτος. Τέλος, τη μείωση των μισθωμάτων από τη νέα σχολική χρονιά αναλογικά προς τα ύψη τους.
Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες των σχολικών κυλικείων της Αττικής, περίπου 30.000-40.000 ιδιοκτήτες και μέλη των οικογενειών τους είναι από την 11η Μαρτίου, όταν λόγω Covid-19 έκλεισαν τα σχολεία και τα κυλικεία τους, χωρίς δουλειά, άρα και χωρίς έσοδα.
«Σήμερα βρισκόμαστε στην τραγελαφική κατάσταση, μετά την ανακοίνωση της υπουργού κ. Κεραμέως για το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, τα σχολικά κυλικεία που εξαρτώνται από τα ανοιχτά σχολεία να παραμένουν κλειστά» επισημαίνουν.
Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως και από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν ήταν σε έξαρση η γρίπη Η1Ν1, μέχρι και τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, τα σχολικά κυλικεία υπολειτούργησαν, καθώς υπήρξε αποχή πάνω του 60% των μαθητών.