Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα (11/6) η απόφαση του υπουργείου Υγείας για τα αντιβιοτικά, τα οποία θα χορηγούνται, πλέον, μόνο με ιατρική συνταγή.
Πλέον, η ιατρική συνταγή θα είναι ηλεκτρονική και θα αναγράφει τόσο τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου, όσο και τη δοσολογία.
Στις κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου δεν είναι εφικτή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή θα πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου.
Ικανοποίηση στον Ιατρικό Σύλλογο
Αναφερόμενος στο νέο καθεστώς με τα αντιβιοτικά, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σημειώνει ότι πρόκειται για μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου, η οποία χρειάστηκε περίπου 50 χρόνια για να εφαρμοστεί.
Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι νόμος για τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού υπάρχει από το 1973. Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις δεν εφαρμοζόταν.
Πρωταθλήτρια στα αντιβιοτικά η Ελλάδα
Η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία στην Ευρώπη όσον αφορά την κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων). Καταγράφει, μάλιστα, διπλάσια χρήση αντιβιοτικών σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά τη χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας.
O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.
Δείτε ακόμη:
Θέμα χρόνου να γίνει η μάσκα υποχρεωτική παντού