Απαιτήσεις των αγροτών στα μπλόκα: Υπολογισμοί άνω των 4,7 δισ. ευρώ

Απαιτήσεις των αγροτών στα μπλόκα: Υπολογισμοί άνω των 4,7 δισ. ευρώ

Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν μια σειρά κρίσεων, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη. Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν προκαλέσει σοβαρές δυσκολίες στην παραγωγή τους.

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής έχει οδηγήσει σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Χθες, Πέμπτη, παραγωγοί της Λάρισας και της Καρδίτσας ξεκίνησαν τις «καθιερωμένες» κινητοποιήσεις, με τα δύο μπλόκα να βρίσκονται στη Γυρτώνη της Λάρισας και στον Ε65 στην Καρδίτσα.

Κατά τις κινητοποιήσεις του περασμένου έτους, βασικά αιτήματα περιλάμβαναν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και τη μείωση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, νομοθέτησε τη μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και την ένταξη όλων των επαγγελματιών αγροτών στο χαμηλότερο τιμολόγιο της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις εφετινές κινητοποιήσεις, οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι προτάσσουν ως κύριο αίτημά τους την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της κλιματικής κρίσης. Αυτό το αίτημα διατυπώθηκε αρχικά από τους ελαιοπαραγωγούς εξαιτίας της χαμηλής παραγωγής του 2023, χρονιά που η τιμή είχε εκτοξευθεί λόγω ελλείψεων.

Με δεδομένο ότι στο ΟΣΔΕ είναι δηλωμένα 7.910.007 στρέμματα που αντιστοιχούν σε πάνω από 210 εκατ. δέντρα, το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει το ελληνικό κράτος για την απώλεια εισοδήματος ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, πολλές άλλες καλλιέργειες, όπως το βαμβάκι και το σιτάρι, έχουν επίσης πληγεί από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με συνολικό κόστος αποζημίωσης που υπολογίζεται σε 4,7 δισ. ευρώ.

Η πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας, κρίνεται ως σημαντική «ανάσα» για τις χώρες που πλήττονται. Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται από τις χώρες του Μεσογειακού Νότου και τον Επίτροπο Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν.

Στις συζητήσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2027, προτείνονται βελτιώσεις στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του γεωργικού αποθεματικού. Η τρέχουσα ΚΑΠ 2023-2027 έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ για ζημιές από φυσικές καταστροφές.

Τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ έχουν αναφέρει ότι οι αλλαγές και η ενδεχόμενη σύσταση του Ειδικού Ταμείου θα εφαρμοστούν μετά το 2027, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Loading

Play