Σημαντικές ρυθμίσεις απαιτούνται για τη διανομή φαρμάκων υψηλού κόστους, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις στο σύστημα υγείας. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας προκειμένου να επιτραπεί η πώληση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και από τα φαρμακεία. Αυτό είναι ένα διαρκές αίτημα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), το οποίο φαίνεται να βρίσκει υποστήριξη στο υπουργείο Υγείας, ιδίως με τις μεγάλες αναμονές που παρατηρούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι ασθενείς με σοβαρές παθήσεις προσπαθούν να αποκτήσουν τα φάρμακα που χρειάζονται. Παρά τη δυνατότητα διανομής ορισμένων φαρμάκων μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, αυτή τη στιγμή το ποσοστό τους παραμένει στο 1% των φαρμάκων της σχετικής λίστας.
Οι διαπραγματεύσεις εστιάζονται κυρίως στον τρόπο διανομής των φαρμάκων στα φαρμακεία – είτε μέσω φαρμακαποθηκών είτε απευθείας από τις φαρμακοβιομηχανίες, καθώς και στον υπολογισμό του κέρδους των φαρμακοποιών, που ενδέχεται να καθοριστεί με κατ’ αποκοπήν ή με ποσοστό. Σημαντικό ζήτημα είναι και ο προσδιορισμός των κριτηρίων που θα χαρακτηρίζουν ένα φάρμακο ως ακριβό, δεδομένου ότι η σχετική λίστα περιλαμβάνει φάρμακα με κόστος από 50 ευρώ και άνω.
Από την πλευρά των φαρμακοποιών, είναι καθοριστικό οι ασθενείς να είναι σε θέση να μετακινούνται και να παραλαμβάνουν τα φάρμακα στο σπίτι τους, χωρίς να απαιτούν νοσηλεία. Ωστόσο, οι φαρμακοβιομηχανίες εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές αυτών των φαρμάκων, προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις.
Το υπουργείο Υγείας προχωρά σε ενέργειες για να διασφαλίσει την επάρκεια διάθεσης των φαρμάκων αυτών σε απομακρυσμένες περιοχές, μελετώντας την αύξηση του αριθμού των ΦΥΚ που διανέμουν τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς και την ενίσχυση του προγράμματος κατ’ οίκον διανομής.
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, υπογραμμίζει ότι η κατ’ οίκον διανομή μπορεί να μην αποδώσει, καθώς απαιτείται ιατρική παρακολούθηση για τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων. Αντίθετα, οι φαρμακοποιοί επισημαίνουν ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να προμηθευτούν τα φάρμακα τους, την ώρα που υπάρχει ένα εκτενές δίκτυο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr