Απειλούμενες χελώνες γίνονται γονείς για πρώτη φορά στα 100 τους χρόνια

Απειλούμενες χελώνες γίνονται γονείς για πρώτη φορά στα 100 τους χρόνια

Ανακαλύψτε την εντυπωσιακή ιστορία γέννησης χελωνών στην ηλικία των 100 ετών και τη σημασία της αναπαραγωγής τους. Δύο γιγάντιες χελώνες στον Ζωολογικό Κήπο της Φιλαδέλφειας απέκτησαν τα πρώτα τους νεογέννητα σε ηλικία περίπου 100 ετών, προσφέροντας μια θετική προοπτική για το μέλλον του απειλούμενου είδους. Ο Αμπτάτζο και η Μόμι είναι χελώνες της Δυτικής Σάντα Κρουζ (Chelonoidis niger porteri), ένα εξαιρετικά απειλούμενο υποείδος που ζει αποκλειστικά στις Γκαλαπάγκος.

Ο ζωολογικός κήπος γιορτάζει την εκκόλαψη τεσσάρων μικρών, τα πρώτα στην 150χρονη ιστορία του. Η Μόμι, που έφτασε στον ζωολογικό κήπο το 1932, είναι πλέον γνωστή σε όσους την έχουν επισκεφθεί τα τελευταία 92 χρόνια. Η διευθύντρια του κήπου, Τζο-Ελ Μόγκερμαν, αναφέρει ότι η γέννηση αυτών των τεσσάρων μικρών, με βάρος από 70 έως 80 γραμμάρια, συνιστά ένα σημαντικό ορόσημο για τη φυλή.

Τα πρώτα αβγά εκκολάφθηκαν στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ οι υπεύθυνοι της εγκατάστασης υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να εκκολαφθούν και άλλα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τα νεογέννητα χελωνάκια παραμένουν σε απομονωμένο χώρο και προγραμματίζεται η παρουσίασή τους στο κοινό στις 23 Απριλίου, ημέρα που συμπίπτει με την 93η επέτειο από την άφιξη της Μόμι.

Ο σκοπός του προγράμματος ελεγχόμενης αναπαραγωγής είναι να ενισχύσει τον πληθυσμό της Σάντα Κρουζ, ο οποίος περιορίζεται σε περίπου 3.400 άτομα. Ακόμη 50 χελώνες φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Μόγκερμαν, το όραμα του Ζωολογικού Κήπου της Φιλαδέλφειας είναι να αποτελέσουν τα νεογέννητα μέλη ενός ακμάζοντος πληθυσμού χελωνών των Γκαλαπάγκος σε έναν υγιή πλανήτη 100 χρόνια από σήμερα. Σε συνθήκες αιχμαλωσίας, οι χελώνες αυτές έχουν ζήσει έως 177 χρόνια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play