Απεργία διάρκειας 24 ωρών αποφάσισαν συνδικαλιστές εργαζόμενοι, τόσο της ΑΔΕΔΥ όσο και του ΠΝΟ.
Συγκεκριμένα εναντιώνονται στα μέτρα της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο για την κατάργηση του οκταώρου, ενώ επίσης ζητάνε να παρθούν πίσω όλα τα αντιεργατικά μέτρα.
Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε:
- Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τις μέρες κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκεκριμένα την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021. Η απόφαση αυτή αποτελεί, ταυτόχρονα, πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Γ.Σ.Ε.Ε., ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη.
- Εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. να αποφασίσει για τις παραπέρα κινητοποιήσεις, αφού εκτιμήσει τις εξελίξεις.
- Να γίνουν, τις επόμενες μέρες, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερωτικές συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα.
Απεργία και η ΠΝΟ
Επίσης οι εργαζόμενοι της ΠΝΟ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν ενάντια στο νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη για το οκτάωρο.
«Το νέο νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει ένα νέο συντριπτικό χτύπημα στα εναπομείναντα εργατικά δικαιώματα που όλα τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ενώ ξεθεμελιώνεται η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση, αυτή του 8ωρου, που θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας πριν 100 χρόνια», υποστηρίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών).»
Αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο:
«Δεν κάνει διάκριση εφαρμογής του μέτρου για συμβάσεις ορισμένου ή αορίστου χρόνου.
Νομιμοποιεί τις ευέλικτες μορφές εργασίας με την πολυδιαφημιζόμενη κάρτα εργασίας.
Αυξάνει τις υπερωρίες σε ετήσια βάση και ταυτόχρονα μειώνει την αμοιβή τους.
Μονιμοποιεί και επεκτείνει την τηλεργασία αυξάνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας στο σπίτι, κάνοντας δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ εργάσιμου και ελεύθερου χρόνου.
Καταργεί το σώμα Επιθεωρητών Εργασίας μετατρέποντας το σε “Ανεξάρτητη Αρχή”.
Ποινικοποιείται η συνδικαλιστική δράση και η ίδια η απεργία.
Θεσπίζει το ηλεκτρονικό φακέλωμα μέσω της απογραφής σε νομοθετημένο μητρώο, ενώ ανάλογες ρυθμίσεις προβλέπονται για τις Γενικές Συνελεύσεις και τα άλλα συλλογικά όργανα των συνδικάτων.»
Δείτε επίσης: ΠΝΟ: Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για όλα τα πλοία την Πέμπτη 03/06