Από ψηφιακή πλατφόρμα η επιδότηση στα καύσιμα – Ανακοινώνεται την Πέμπτη το πακέτο στήριξης

Πώς θα λαμβάνουν οι καταναλωτές την επιστροφή χρημάτων

Μέσα από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα θα έχουν τη δυνατότητα οι πολίτες να λάβουν την επιδότηση για τα καύσιμα κίνησης, με την κυβέρνηση να εξακολουθεί να παρέχει οικονομική βοήθεια στα ελληνικά νοικοκυριά.

Αυτό ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο οι εργασίες έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης, χωρίς να αποκαλύπτει άλλες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, το πιθανότερο το πρωί της Πέμπτης.

Το ποσό της στήριξης προς τα νοικοκυριά αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί συνεχόμενες συσκέψεις εδώ και περίπου δύο μέρες. Ο λόγος για τον οποίο χρειάστηκε μια μέρα παραπάνω για να γνωστοποιηθεί το πακέτο στήριξης, είναι επειδή στην κυβέρνηση προσπάθησαν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για να δώσουν περισσότερα χρήματα σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς πολίτες.

Όσον αφορά το θέμα της βενζίνης, η βοήθεια η οποία δείχνει πλέον δεδομένη, είναι να επιστραφεί ένα μέρος του καυσίμου. Η επιδότηση αναμένεται να φτάνει τα 15 λεπτά ανά ένα λίτρο, ωστόσο υπάρχει μια πιθανότητα να είναι μεγαλύτερη, αλλά κάτι τέτοιο τουλάχιστον προς το παρόν δείχνει να μη μπορεί να γίνει.

Αυτό που έχουν σκεφτεί στην κυβέρνηση είναι να πληρώνει ο οδηγός ένα ποσό στο πρατήριο, και στη συνέχεια με την απόδειξη να μπαίνει στην πλατφόρμα έτσι ώστε να λάβει το ποσό που έχει το δικαίωμα από την επιστροφή χρημάτων. Όσον αφορά τις οικονομικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος, το εισόδημα θα πιάνει και τη μεσαία τάξη.

Έρχεται επιδότηση και για το ρεύμα

Εκτός από την επιδότηση στα καύσιμα, θα δοθεί επιδότηση και για το ρεύμα και το φυσικό αέριο η οποία θα αφορά τον ερχόμενο μήνα. Η οικονομική ενίσχυση, από τα 39 ευρώ που ήταν για το κάθε νοικοκυριό θα φτάσει περίπου στα 52-53 ευρώ. Στις επιχειρήσεις αναμένεται να αυξηθεί επίσης το ποσό που θα δοθεί, αφού από τα 65 ευρώ, δηλαδή το 50% της αύξησης, θα φτάσει στο 70-75%.

Στηρίζονται οι ευάλωτοι

Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για την επιταγή ακρίβειας, ωστόσο σε αυτό το θέμα οι προνομιούχοι θα είναι πιο λίγοι. Η επιταγή θα φτάσει τουλάχιστον τα 250 με 300 ευρώ αφού η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κάποιες γενναιόδωρες κινήσεις, χωρίς όμως να φέρει οικονομική καταστροφή.

Ποιοι θα είναι οι κύριοι αποδέκτες

Αυτοί που θα έχουν το δικαίωμα να λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα, είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι πάνω από 200.000 πολίτες που στηρίζονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούσαν, δε, να αποκλείσουν το ενδεχόμενο αυτή η παροχή στους λιγότερο προνομιούχους να μην είναι η τελευταία, με δεδομένο το περιβάλλον αστάθειας που θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Δείτε επίσης: Νομοσχέδιο για μειωμένο ΕΝΦΙΑ στη Βουλή – Αναλυτικά όσα προβλέπουν οι διατάξεις