Οι γενιές των ανθρώπων, χωρίζονται σε κατηγορίες, από τη Σιωπηρή γενιά που ξεκινάει το 1945, έως και τη Γενιά Άλφα, που ανήκουν όσοι γεννιούνται σήμερα. Ποιες άλλες γενιές μεσολαβούν όμως και εσύ σε ποια από αυτές ανήκεις;
Ρεπορτάζ: Κούκη Γεωργία
Τί είναι, λοιπόν, η γενιά; Η γενιά ή γενεά είναι μια έννοια που προσδιορίζει το σύνολο ανθρώπων της ίδιας ηλικίας σε σχέση με τους προγόνους και τους απογόνους. Πιο απλά, είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τότε που γεννιέται ένα παιδί, μέχρι να γεννηθεί ο απόγονός του, το οποίο έχει οριστεί γύρω στα 29 χρόνια.
Πιο απλά, είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τότε που γεννιέται ένα παιδί, μέχρι να γεννηθεί ο απόγονός του, το οποίο έχει οριστεί γύρω στα 29 χρόνια.
Ο διαχωρισμός τους και τα χαρακτηριστικά τους
Η Χαμένη Γενιά – The Lost Generation
Η Χαμένη Γενιά του 1920 ήταν η νέα αστική τάξη. Οι γυναίκες προτιμούσαν τα μαλλιά τους καρέ, τις πιο κοντές φούστες, απαιτούσαν δουλειές, να ψηφίζουν, απελευθέρωναν τη σεξουαλικότητά τους, κάπνιζαν και οδηγούσαν.
Η Χαμένη Γενιά δεν «πέθανε» με το οικονομικό κραχ την εποχή της Μεγάλης Κατάθλιψης τη δεκαετία του ’30. Καθόρισε το σημερινό κόσμο και άφησε κληρονομιά κι ένα σημαντικό κύμα της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας.
Ως όρος χρησιμοποιείται ξανά και ξανά. Πρώτα με τη μεγάλη ύφεση στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ύστερα πάλι το 2008, σήμερα για να περιγράψει τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας των νέων.
Η σπουδαιότερη γενιά | The Greatest Generation (1890 – 1915)
Η σπουδαιότερη ή προπολεμική γενεά «The Greatest Generation» είναι όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1910-1924, έζησαν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πολέμησαν στον Δεύτερο, μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης, έκαναν μεγάλες αυτοθυσίες, πολεμώντας για να προστατεύσουν ανθρώπους Επιπλέον οι άνθρωποι αυτοί γνώρισαν τις πρώτες μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες όπως το τηλέφωνο και το ραδιόφωνο
Η σιωπηρή γενιά | The Silent Generation – Builders (1925-1944)
Η ονομασία προέρχεται από την αφοσίωση της γενιάς στη σκληρή δουλειά. Δεν υπήρχε χώρος για ακτιβισμό (ή όχι;). Ήταν αντιμέτωπη με έναν κόσμο κατεστραμμένο από τον πόλεμο και την ύφεση και όφειλε να τον ξαναχτίσει από την αρχή. Πιστοί υπάλληλοι, παραδοσιακοί οικογενειάρχες, που εργάστηκαν σκληρά κι έθεσαν τα θεμέλια του κόσμου, όπως τον γνωρίσαμε. Για τη γενιά μου, είναι οι μπαμπάδες μας. Τους βλέπαμε λίγο, και συναισθηματικά ήμασταν αποκομμένοι. Είναι η τελευταία γενιά που δεν επηρεάστηκε (εργασιακά) από τον τεχνολογικό αυτοματισμό των τελευταίων χρόνων, μια και είχαν ήδη αποσυρθεί από την αγορά εργασίας. Τώρα κάποιοι βετεράνοι προσπαθούν να ακολουθήσουν, έχοντας μάλλον χάσει το τρένο…
Baby Boomers | Baby Boomer Generation (1946-1964)
Οι Μπέιμπι μπούμερ (αγγλικά: Baby boomers, γνωστοί και ως μπούμερ) είναι όρος που έχει καθιερωθεί στην αγγλόφωνη αργκό αλλά πρόσφατα και στον πιο επίσημο προφορικό και γραπτό λόγο για τη δημογραφική ομάδα η οποία ακολουθεί την “Ήσυχη Γενιά” και προηγείται της “Γενιάς Χ”. Η γενιά των μπέιμπι μπούμερ ορίζεται συνήθως ως τα άτομα που έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1946 και το 1964
Ως ομάδα, οι μπέιμπι μπούμερ ήταν πλουσιότεροι, πιο ενεργοί και πιο γυμνασμένοι από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Ήταν η πρώτη γενιά που είδε την κατάσταση του κόσμου να βελτιώνεται όσο μεγάλωνε. Ωστόσο, αυτή η γενιά έχει επίσης επικριθεί για τον υπερκαταναλωτισμό της, γεγονός το οποίο θεωρείται από άλλους ως υπερβολικός.
Γενιά Χ | Generation X (1965-1980)
Πρόκειται για τη γενιά που έζησε την κυριαρχία του σταθερού τηλεφώνου, αλλά και τη μετάβαση στο κινητό! Χαρακτηριστικό γεγονός που συνέβη αποτελεί η εμφάνιση του AIDS, το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ καθώς και η μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Παράλληλα, η συγκεκριμένη γενιά βίωσε την επιτάχυνση της παγκοσμιοποίησης και την εμφάνιση νέων μουσικών ειδών (hip hop, wrap κλπ).Ο όρος «generation X» είναι γνώριμος στα αυτιά μας, μέσα από το περίφημο βιβλίο του Douglas Coupland, «Generation X: Tales for an Accelerated Culture»
Millennials | Generation Y – Gen Next (1981 – 1995 ή 2000)
Είναι η γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε μια τεχνολογική «έκρηξη». Από την τηλεόραση στο Ίντερνετ και από εκεί στα smartphones. Τα χαρακτηριστικά της ποικίλλουν ανά περιοχή καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν πλέον διαμορφωθεί διαφορετικά από χώρα σε χώρα. Είναι όμως κοινό χαρακτηριστικό πως η ζωή τους έχει επηρεαστεί έντονα από τα social media.
Βγήκαν – και συνεχίζουν να βγαίνουν – σε μια αγορά εργασίας πληγωμένη από την οικονομική κρίση, ενώ έχει παρατηρηθεί μια γενικότερη αδιαφορία για πράγματα που αφορούν την τέχνη, την ιστορία και την πολιτική.
Το όνομα Millennials, φυσικά προέρχεται από το γεγονός πως ξεκίνησαν να δημιουργούν και να εργάζονται στη νέα χιλιετία.
Γενιά Ζ | Generation Z (1996 ή 2001 – 2010 ή 2015)
Στη γενιά Ζ ανήκουν τα παιδιά που δεν γνώρισαν τη ζωή προ Διαδικτύου και ότι συνεπάγεται αυτού. Πρόκειται για μία γενιά που είναι μονίμως συνδεδεμένη με ένα smartphone στο Διαδίκτυο, ασχολείται όλη μέρα με τα social media και τις δημοσιεύσεις σε αυτά. Παράλληλα με όλα αυτά όμως, ελέγχουν πολύ περισσότερο τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προστατεύουν τους εαυτούς τους από την υπερβολική προβολή σε αυτά και δίνουν αρκετή προσοχή στις διαφημίσεις και στο υλικό που τους προβάλουν. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με έρευνες, την απόκτηση ιδιαίτερων ηλεκτρονικών και ψηφιακών ικανοτήτων.
Ενώ η προηγούμενη γενιά, οι Millennials, θεωρήθηκαν “ψηφιακοί πρωτοπόροι” καθώς έγιναν μάρτυρες της έκρηξης της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η γενιά Ζ γεννήθηκε σε έναν κόσμο αιχμής της τεχνολογικής καινοτομίας όπου οι πληροφορίες ήταν άμεσα προσβάσιμες και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν ήδη εκτεταμένη. Η χαρακτηριστική διαφορά μεταξύ των δύο γενεών είναι ότι οι Millennials εξερευνώντας την ψηφιακή τεχνολογία και τις πρώτες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποίησαν ελεύθερα και χωρίς μέτρο τις σκέψεις και τις απόψεις τους, ενώ η γενιά Z επιλέγει την ιδιωτικότητα έχοντας στο μυαλό τους την ασφάλεια και την προστασία, ενώ είναι πιο συγκρατημένοι όσον αφορά τις πληροφορίες που μοιράζονται στο διαδίκτυο.
Δείτε επίσης: Ένας στους 22 ανθρώπους είναι ψυχοπαθής – Πώς θα τον αναγνωρίσετε