Εξιχνιάστηκε διαδικτυακή απάτη που χρησιμοποιούσε deepfake βίντεο για παράνομη πώληση φαρμάκων στην Ελλάδα. Εξελίξεις στον τομέα της διαδικτυακής ασφάλειας καταδεικνύουν την αυξανόμενη απάτη που σχετίζεται με τη χρήση της τεχνολογίας deepfake, η οποία εκμεταλλεύεται τη φήμη γνωστών προσώπων για την προώθηση παράνομων φαρμάκων. Οι επιτήδειοι δημιούργησαν ψευδή βίντεο όπου εμφανίζονταν γνωστοί επιστήμονες και καλλιτέχνες να διαφημίζουν επικίνδυνα σκευάσματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτή η μέθοδος χρησιμοποιούνταν για την προώθηση και πώληση παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχημάτισε δικογραφία για την κυκλοφορία επιβλαβών φαρμάκων, εναντίον δύο αλλοδαπών εταιρειών και τεσσάρων ατόμων που συμμετείχαν στην υποστήριξη παραγγελιών. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, εντοπίστηκαν 439 δέματα με περίπου 1.800 παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα. Οι ανακριτικές αρχές διαπίστωσαν ότι αυτά τα προϊόντα είχαν παραχθεί και διακινούνταν χωρίς άδεια, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Η διαφήμιση των προϊόντων αυτών μέσω deepfake βίντεο ήταν συνήθως συνοδευόμενη από ψευδείς κριτικές, προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή των καταναλωτών. Στο πλαίσιο της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των επωνύμων που εμφανίζονταν ήταν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας και ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου, γεγονός που ενίσχυε την αξιοπιστία των διαφημίσεων.
Η Ελληνική Αστυνομία προειδοποιεί τους πολίτες για τους κινδύνους της διαδικτυακής αγοράς φαρμάκων, τονίζοντας ότι η πώληση φαρμάκων μέσω ίντερνετ απαγορεύεται και ότι σημαντικό ποσοστό των φαρμάκων που πωλούνται διαδικτυακά είναι πλαστά ή επικίνδυνα. Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να απευθύνονται στις αρχές για την αναφορά οποιασδήποτε ύποπτης δραστηριότητας.
Πηγή περιεχομένου: in.gr