Η νορβηγική ψώρα προκαλεί ανησυχία, αλλά το σχολείο στα Χανιά έχει απολυμανθεί και λειτουργεί κανονικά. Κανονικά λειτουργεί σήμερα το 3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στα Χανιά, το οποίο είχε κλείσει καθώς εντοπίστηκε ένας μαθητής που είχε προσβληθεί από την εξαιρετικά μεταδοτική νορβηγική ψώρα. Ο μαθητής που νοσεί θα παραμείνει εκτός σχολείου μέχρι την πλήρη ίαση. Στο σχολείο άμεσα έγινε σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση, ενώ σε όλο το προσωπικό και τους μαθητές του σχολείου συνταγογραφήθηκε προληπτική αγωγή με χημειοπροφύλαξη.
Η προειδοποίηση Τζανάκη αφορά σε μία ειδική μορφή ψώρας που ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία πριν 170 χρόνια. Είναι μία ειδική μορφή που προσβάλει ειδικούς πληθυσμούς. Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα, ακόμα και με ένα τυχαίο άγγιγμα, με αντικείμενα και ρούχα. Χρειάζεται προσεκτική επιδημιολογική προσέγγιση του χώρου που χρησιμοποίησε ο μαθητής, όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στο MEGA. Σημειώνεται πως δεν έχει εμφανιστεί άλλο κρούσμα νορβηγικής ψώρας, πέρα από τον συγκεκριμένο μαθητή, ο οποίος θα παραμείνει εκτός σχολείου μέχρι την πλήρη ίαση.
Η ψώρα είναι μία νόσος που υπάρχει μέχρι και σήμερα και, επειδή η μετάδοσή της γίνεται με παρατεταμένη επαφή, συνήθως εντοπίζεται σε κλειστές δομές (προφυγικές, ψυχιατρικές) ή ακόμα και σε κατασκηνώσεις, στρατόπεδα και μοναστήρια, σε μέρη δηλαδή όπου οι άνθρωποι είτε είναι σε στενή δερματική επαφή είτε μοιράζονται κοινά κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, καναπέδες, στρώματα κλπ.
Η νορβηγική ψώρα θεωρείται βαρύτερη και πιο μεταδοτική μορφή της νόσου, με αυξημένο φορτίο παρασίτων, που εμφανίζεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα, ηλικιωμένα ή εξασθενημένα άτομα. Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της ψώρας είναι ο επίμονος κνησμός, ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες, και οι δερματικές εξανθηματικές βλάβες, που μπορεί να αφορούν σε μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε συνήθη σημεία προσβολής, όπως π.χ. ανάμεσα στα δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, μασχάλες, θηλές, γεννητική περιοχή και γλουτούς.