Απόβαση της ΑΑΔΕ στους τουριστικούς προορισμούς: Ποιοι έχουν μπει στο στόχαστρο – «Βροχή» τα «καρφώματα»
Eurokinissi

Απόβαση της ΑΑΔΕ στους τουριστικούς προορισμούς: Ποιοι έχουν μπει στο στόχαστρο – «Βροχή» τα «καρφώματα»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σαφάρι των «εφοριακών με βερμούδες» στους τουριστικούς προορισμούς – Τι είναι η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive» – Έρχεται και πλατφόρμα για ανώνυμες καταγγελίες.

Ρεπορτάζ: Χρίστος Φιλιππούδης

Οι «εφοριακοί με βερμούδες» έχουν πιάσει για τα καλά δουλειά στους τουριστικούς προορισμούς και κυρίως τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου αλλά και την περιοχή της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Politic που πραγματοποιήθηκε στο νομό Χαλκιδικής διαπιστώθηκε ότι οι έλεγχοι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί. Μάλιστα επαγγελματίες της περιοχής, κυρίως εστιατόρια και beach bar, επισημαίνουν ότι οι έλεγχοι είναι περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

Τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων φθάνουν στους προορισμούς από άλλες περιοχές ούτως ώστε να μην αναγνωρίζονται από τους επιχειρηματίες ελέγχοντας αποδείξεις και ταμειακές. Σε πολλές περιπτώσεις συνοδεύονται από στελέχη του ΕΦΚΑ ή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση της «μαύρης εργασίας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Politic, σε συγκεκριμένο beach bar στην περιοχή της Κασσάνδρας από την αρχή της σεζόν έχει πραγματοποιηθεί 3 φορές έλεγχος από το ΙΚΑ, 1 φορά έχει κάνει έλεγχο η εφορία, η αστυνομία πραγματοποιεί 3 φορές την εβδομάδα ελέγχους ενώ η δημοτική αρχή μετράει κάθε μέρα ομπρέλες και τραπέζια.

Παράλληλα οι εφοριακοί καλούνται να ελέγξουν και υποθέσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται αντιδικίες όπως για παράδειγμα συγκεκριμένο εστιατόριο σε περιοχή της Χαλκιδικής που έχει βάλει στο μάτι το διπλανό κατάστημα και στέλνει συνέχεια την εφορία για ελέγχους καθώς και την αστυνομία για υπέρβαση του ορίου των ντεσιμπέλ.

Ανάλογα με τη βαρύτητα των παραβάσεων που διαπιστώνονται, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και «λουκέτα» από 48 ώρες έως ένα μήνα. Με λουκέτο αλλά και ποινικές κυρώσεις τιμωρούνται και όσοι βιαιοπραγούν σε βάρος των εφοριακών ελεγκτών.

«ΕΛΕΓΧΟΣLive»: Νέο ηλεκτρονικό «όπλο» με σκοπό να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα

Μάλιστα η ΑΑΔΕ έχει στη φαρέτρα της ένα νέο ηλεκτρονικό «όπλο» με σκοπό να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα. Πρόκειται για το «ΕΛΕΓΧΟΣLive», που ουσιαστικά μεταφέρει στον τόπο του ελέγχου όλο το απαραίτητο αρχειακό υλικό με το οικονομικό προφίλ του ελεγχόμενου.

Το «ΕΛΕΓΧΟΣLive» θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές, να έχουν πλήρη εικόνα του οικονομικού προφίλ του ελεγχόμενου την ώρα που πραγματοποιείται ο έλεγχος και μάλιστα στον οθόνη του tablet που θα φέρουν μαζί τους.

Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της νέας δυνατότητας, είναι μεταξύ των άλλων η αυτόματη διασταύρωση την ώρα του ελέγχου, ενώ παράλληλα θα εκδίδεται επιτόπου το σχετικό σημείωμα με τα αποτέλεσμα του ελέγχου.

Τι είναι η «Ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών»

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για την «Ψηφιακή πλατφόρμα καταγγελιών». Πρόκειται για μια νέα εφαρμογή όπου οι καταγγελίες θα μπορούν να είναι τόσο επώνυμες όσο και ανώνυμες. Θα αξιολογούνται από το ίδιο σύστημα, το οποίο θα μπορεί μέσω διαλειτουργικότητας να εντοπίζει τα στοιχεία της επιχείρησης ή του επαγγελματία που καταγγέλλεται για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο. Οι πολίτες θα συμπληρώνουν την ειδική φόρμα και εφόσον τα στοιχεία είναι πλήρη, το σύστημα θα τα μεταβιβάζει στον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστωθεί η σοβαρότητα και η βάση της καταγγελίας και εν συνεχεία θα δίνεται το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει σχετικός έλεγχος. Οι αρμόδιοι ελεγκτές θα ελέγχουν τα όσα θα αναφέρονται στην καταγγελία αλλά και στα βιβλία της επιχείρησης για να διαπιστώσουν τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα θα δέχεται καταγγελίες για υποθέσεις φοροδιαφυγής (μη έκδοση αποδείξεων – παραστατικών, αδήλωτο χρήμα – συναλλαγές κλπ), τελωνιακές υποθέσεις (λαθρεμπόριο, logistic κλπ, παρατυπίες σε εισαγωγές – εξαγωγές κλπ) αλλά και υποθέσεις διαφοράς. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για αμοιβής (ποσοστό επί της ύλης που εντοπίζεται) σε όσους πιάνουν «λαβράκια».

Δείτε επίσης: Πάρος: Κινητοποίηση πολιτών για τις παράνομες ξαπλώστρες – “Ελεύθερες παραλίες για όλους”

Loading

Play