«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα των καιρών μας είναι η κλιματική αλλαγή. Αυτή οφείλεται στον ανθρώπινο εγωισμό και στη μη τήρηση του σεβασμού προς το περιβάλλον. Η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν διαχειρίζεται υπεύθυνα τη Δημιουργία, αλλά αντίθετα, την εκμεταλλεύεται. Πέρα από τις ευθύνες που σχετίζονται με τις πρόσφατες πυρκαγιές, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να συγκρουόμαστε με τη φύση. Οφείλουμε να τη σεβόμαστε ως σπουδαίο έργο του Θεού και να την προστατεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σεβόμενοι τους περιορισμούς που αυτή θέτει». Τα παραπάνω επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Πορφυρίου στο Μήλεσι Αττικής, στην ημερομηνία κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Επιπλέον, σε αναφορά του σε όσους υπέστησαν τις συνέπειες της απώλειας περιουσιών, τόνισε ότι όλα μπορούν να γίνουν στο μέτρο που είμαστε ζωντανοί. Μόνον οι νεκροί δεν έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να αντλούμε θάρρος από την Παναγία, καθώς κάθε άνθρωπος φέρει το δικό του σταυρό. Κανένα πλήγμα ή σταυρός δεν θα πρέπει να μας καταβάλει και να μας καταφέρνει απελπισία. Το μόνο που χρειάζεται είναι, όμοια με την Παναγία, να αναθέτουμε τον εαυτό μας στον Θεό.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην Παναγία ως «σύμβολο υπακοής, ταπεινοφροσύνης και μη αυτοαναφορικότητας», εν συγκρίσει με την Εύα, τον πρώτο άνθρωπο, η οποία επιδίωξε να υπερβεί τα ανθρώπινα όρια και έγινε έτσι σύμβολο του εγωισμού. Μίλησε για την ανθρώπινη ελευθερία, η οποία, όπως και με το προπατορικό αμάρτημα, οδηγεί συχνά σε παρανομίες και παραβιάσεις νόμων.
Στο τέλος, ευχήθηκε «ολοκληρωμένα σε όλους μας να μιμηθούμε τον τρόπο ζωής της Παναγίας. Μόνο τότε θα σεβόμαστε πραγματικά τους εαυτούς μας, θα αγαπάμε τους άλλους και το περιβάλλον όπως τον εαυτό μας. Στην περίπτωση αυτή, τα προβλήματα θα ελαχιστοποιούνται, θα περιορίζονται και δεν θα αυξάνονται, αφού μέχρι το τέλος του κόσμου δεν μπορούν πλήρως να εξαλείφονται».
Η Θεία Ευχαριστία προεστάθη από τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, αρχιμανδρίτη Ιωάννη Καραμούζη, πλαισιωμένο από τους εφημέριους του Ιερού Ησυχαστηρίου, αρχιμανδρίτη Ιωσήφ Κουτσούρη, πρωτοπρεσβύτερο Εμμανουήλ Παπαμικρούλη και τον αρχιδιάκονο Δημήτριο Φωκιανό.
Ολόκληρη η ομιλία του Αρχιεπισκόπου:
Αγαπητοί πατέρες, Οσιοτάτη Καθηγουμένη, αγαπητά μου παιδιά,
Συναχθήκαμε σήμερα για να γιορτάσουμε την Κοίμηση της Παναγίας, μια μεγάλη γιορτή που πανηγυρίζεται στη χώρα μας και σε κοινότητες Ορθόδοξων Χριστιανών. Διότι το «Ναι» της Παναγίας στο θέλημα του Θεού καθόρισε την Ενανθρώπηση του Υιού και Λόγου του Θεού. Η Παναγία απελευθέρωσε τον εαυτό της από ανησυχίες και λογικές τιμές που την εμπόδισαν και για αυτό είναι σύμβολο υπακοής και ταπεινοφροσύνης. Σε αντίθεση με την Εύα, που ήθελε να υπερβεί τους ανθρώπινους περιορισμούς και έτσι έγινε σύμβολο του εγωισμού.
Η Παναγία, πράγματι, είναι σύμβολο μη αυτοαναφορικότητας. Αναφέρεται διαρκώς στον Θεό και παραιτείται στη θέλησή Του. Όταν το εγωιστικό βλέμμα μας έχει προτεραιότητα, αμελούμε τον πλησίον και το περιβάλλον. Όλοι μας ως άνθρωποι όταν δημιουργούμε, αγωνιζόμαστε με ζήλο, ο οποίος είναι ενθουσιώδης, αλλά συχνά μας οδηγεί στην αυταρέσκεια και τον εγωισμό, με αποτέλεσμα να μην σκεφτόμαστε τους άλλους. Αυτή η ανθρώπινη εκδοχή δημιούργησε πολλές διαμάχες και κατηγόριες, γεγονός που ορμούν από την πτώση του Αδάμ και της Εύας.
Οι κοινωνίες μας καθόρισαν νόμους για να περιορίσουν τον εγωισμό και την αδικία μεταξύ των ανθρώπων. Ωστόσο, η ανθρώπινη ελευθερία, όπως στην περίπτωση του προπατορικού αμαρτήματος, προτρέπει την παραβίαση νόμων. Έτσι, ο εγωισμός αναπόφευκτα προκαλεί σοβαρά προβλήματα. Ένα απ’ αυτά είναι η κλιματική αλλαγή, αποτέλεσμα του ανθρώπινου εγωισμού που δείχνει ανυποληψία απέναντι στη φύση και παραμερισμένων τρόπων διαχείρισης της Δημιουργίας.
Σήμερα πιστεύουμε ότι η τεχνολογία μπορεί να επιλύσει τις δυσκολίες, όμως η τεχνολογία δεν μπορεί να καταπολεμήσει την ανθρώπινη εγωιστική δράση. Ανάγκη για όλους εμάς είναι η πρόληψη, διότι χωρίς τη δική μας συμμετοχή καμία καταστροφή δεν μπορεί να αντιστραφεί. Στοχεύω κυρίως σε εκείνους που υπέστησαν απώλειες, να τους πω ότι τα πάντα είναι δυνατά όταν είμαστε ζωντανοί. Μόνο οι νεκροί δεν μπορούν να δημιουργήσουν. Οφείλουμε να αντλούμε κουράγιο από την Παναγία, καθώς ο καθένας από εμάς φέρει τον προσωπικό του σταυρό. Η Παναγία είναι το τιμημένο σύμβολο της ελπίδας και της υπομονής.
Η Παναγία κατά τη θυσία του Χριστού θα μπορούσε να είχε πει ότι τα πάντα τελείωσαν. Εν τούτοις, κρατούσε πάντα μέσα της τα λόγια του Αγγέλου, που της είπε να μην φοβάται, και ότι θα γεννούσε τον Υιό, του οποίου η βασιλεία δεν θα έχει τέλος (Λουκ. 1, 30-33). Δεδομένου ότι ο θάνατος και η καταστροφή δεν έχουν το τελευταίο λόγο, κανένα χτύπημα ή σταυρός δεν πρέπει να μας συντρίψει, αρκεί να εμπιστευόμαστε τον Θεό και να αναθέτουμε τις ζωές μας σε Αυτόν.
Στο τέλος, εύχομαι σε όλους να μιμηθούμε τη ζωή της Παναγίας, για να σεβόμαστε εαυτούς, με τον πλείστον τρόπο, αληθινά, και να αγαπάμε το πλησίον και το περιβάλλον όπως τον εαυτό μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, τα προβλήματα θα καταπολεμώνται και δεν θα πολλαπλασιάζονται έως το τέλος του κόσμου, καθώς δεν είναι δυνατόν να απαλύνονται πλήρως. Η Παναγία είναι μαζί σας.