Μετά από δυο χρόνια απουσίας, λόγω της πανδημίας, χαμόγελα πλημμύρισαν και πάλι τους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ προκειμένου να μετέχουν στις φετινές δράσεις .
Σημείο αναφοράς για το παιδί και τον πολιτισμό φιλοδοξεί να γίνει η Αστυπάλαια, μέσα από το 3ο Παιδικό Φεστιβάλ Πολιτισμού, που σήμερα εκκίνησε τις δράσεις του, ανοίγοντας και πάλι την αγκαλιά του στα παιδιά του νησιού.
Μάλιστα η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Αστυπάλαιας και το Αστικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΖΕΙ» συνεργάζονται προκειμένου να φέρουν εις πέρας το φεστιβάλ που έχει κεντρικό σύνθημα «Ανοίξτε την αγκαλιά σας. Προστατέψτε μας», ο εφετινός θεματικός άξονας των δράσεων, εστιάζει στον βιώσιμο στόχο 15 «Ζωή στη στεριά». Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ψυχή της διοργάνωσης, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, συγγραφέας παιδικών παραμυθιών, φέτος οι δράσεις ουσιαστικά συνδέονται και την παγκόσμια ημέρα ζώων στις 4 Οκτωβρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά στις φετινές δράσεις του φεστιβάλ έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν γνώσεις, εμπειρίες σχετικά με την επιρροή της κλιματικής αλλαγής στο ζωικό βασίλειο, αλλά και να προσεγγίσουν νέους τρόπους έκφρασης, επικοινωνίας και παρατήρησης με αφορμή τα επιλεγμένα εκπαιδευτικά και εικαστικά εργαστήρια.
Εστιάζοντας στα φετινή εργαστήρια, ήδη από τα πρωί παιδιά ηλικίας από 3 ετών εως 10 ευρώ έχουν δώσει καθολική συμμετοχή σε αυτά. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Αδαμάρα, από την “Arts in the mixer” και το θεατρικό εργαστήρι “Μουσική της Βρέμης, μια διαφορετική Μπάντα” σημείωσε ότι τα παιδιά μυήθηκαν σε θεατρικά και μουσικοκινητικά παιχνίδια: Το γνωστό γερμανικό παραμύθι “Οι μουσικοί της Βρέμης” των αδερφών Γκριμ μας θυμίζει, πώς μπορεί κανείς να παίξει μουσική ακόμη κι αν είναι ένας…γάιδαρος που γκαρίζει, αρκεί να το θέλει πολύ, σημείωσε η κα Αδαμάρα και επεσήμανε ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα αν το θέλει κανείς πολύ. Ποτέ δεν είναι αργά ή νωρίς για να φτιάξεις μια μπάντα, αρκεί να βρεις τους κατάλληλους φίλους και φίλες! Ο γάιδαρος στην ιστορία συναντά τον σκύλο, τη γάτα και τον κόκορα και μαζί ξεκινούν το ταξίδι προς τη Βρέμη, το ταξίδι προς το όνειρό, πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, σε άλλο εργαστήρι, τα παιδιά κλήθηκαν να αναλάβουν επείγουσα δράση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και τις επιπτώσεις του, τη διατήρηση και τη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων, τη διαχείριση των δασών, την καταπολέμηση της απερήμωσης, την αντιστροφή της υποβάθμισης του εδάφους και της απώλειας βιοποικιλότητας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γιάννη Δεληγιάννη από την Cinemathesis και το εργαστήρι Κλακέτα 1,2,3 ανάφερε ότι τα παιδιά ταξίδευσαν στην τέχνη του κινηματογράφου με στόχο οι μαθητές σε επαφή με τις καλές τέχνες και να αγαπήσουν την έβδομη τέχνη! “Κατασκευάζουμε τα δικά μας προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια, φτιάχνουμε χαρακτήρες, φωτογραφίζουμε εικόνες και δημιουργούμε φωτοκόμικ, κάνουμε έρευνα αρχειακού υλικού, φτιάχνουμε σχέδια σεναρίων, γράφουμε διαλόγους, σχεδιάζουμε storyboards, κινηματογραφούμε τις ιδέες μας και παίζουμε με ποικίλες, βιωματικές οπτικοακουστικές δράσεις”. Η Γιάννα Δεληγιάννη μέλος της ομάδας του Cinemathesis, ήλθε από τη Σύμη στην Αστυπάλαια για το φεστιβάλ Βιβλίου. Η ομάδα της, επισκέπτεται ακριτικούς προορισμούς προκειμένου να προσφέρουν στα παιδιά όμορφες και διδακτικές εμπειρίες.
Τα σημερινά εργαστήρια στην Αστυπάλαια κλείνουν με το εργαστήρι, «οι περιπέτειες του Ηρακλή», που είναι ένα μουσικό παραμύθι, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά, κυρίως, προσχολικής ηλικίας και του Δημοτικού (2 έως 8 ετών) και περιλαμβάνει εικονογραφημένο βιβλίο, cd και μουσικές παρτιτούρες, αλλά και το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα με θεατρικό και εικαστικό παιχνίδι: Δεινόσαυρος στον κήπο μου. παιχνίδι: Η δεινοσαυρολόγος Σαύρα Ντίνου, ειδική σε ζητήματα δεινοσαύρων μας βοηθά να μάθουν τα παιδιά τι ήταν αυτές οι γιγάντιες σαύρες που εξαφανίστηκαν πριν από 65.000.000 χρόνια.
Οι δράσεις του Φεστιβάλ συνεχίζονται και αύριο τελευταία μέρα. Το εν λόγω φεστιβάλ έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία του νησιού, καθώς όπως τονίζεται βάζει ένα λιθαράκι στο πολιτιστικό αποτύπωμα του νησιού.