Αρχίζουν οι Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ σήμερα – Ποιες θα είναι οι αλλαγές

Σήμερα θα αρχίσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των ΕΠΑΛ με ορισμένες αλλαγές σε σχέσαη με τα προηγούμενα χρόνια.

Μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο αριθμός των μαθητών που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές, ωστόσο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας δε θα διαφέρει και πολύ από πέρυσι, αφού θα φτάνει περίπου στις 90.000.

Ποιες αλλαγές έγιναν

Σχετικά με την έκθεση, υπάρχει μια μικρή αλλαγή που σχετίζεται με το πόσες μονάδες δίνει το κάθε θέμα. Πιο συγκεκριμένα, στην περίληψη προστίθενται 5 επιπλέον μονάδες και θα βαθμολογείται μέχρι τις 20. Ενδέχεται λοιπόν να είναι πιο δύσκολη από άλλες χρονιές, ενώ η Β’ κατηγορία των ερωτήσεων θα βαθμολογείται με 5 μονάδες λιγότερες.

Σχετικά με τα Αρχαία Ελληνικά, θα γίνει αλλαγή στον τρόπο βαθμολόγησης των υποψήφιων των Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών του 1ου επιστημονικού πεδίου. Μέχρι πέρυσι, στο μάθημα των Αρχαίων αποδίδονταν 60 μονάδες στο γνωστό κείμενο, το οποίο θεωρητικά είναι πιο βατό, και 40 μονάδες στο άγνωστο κείμενο.

Οι μονάδες από φέτος θα είναι 50 και 50 κι έτσι το επίπεδο δυσκολίας όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί αναμένεται να ανέβει. Μεγάλη διαφορά θα υπάρξει και στουυς συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικό μάθημα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο κάθε υποψήφιος ανάλογα με το τμήμα που θέλει να περάσει, θα έχει διαφορετικό μέσο όρο, αφού κάθε πανεπιστημιακό τμήμα πριμοδοτεί διαφορετικό μάθημα.

Οκτώ τμήματα αναμένεται να είναι φέτος και στο 4ο Πεδίο εκτός από το 2ο και το 3ο. Πρόκειται για τα τμήματα Περιβάλλοντος στη Μυτιλήνη, στη Λάρισα, και τη Ζάκυνθο, τα τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής στην Αθήνα και την Κομοτηνή, το τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων στην Ορεστιάδα, το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα και το τμήμα Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική στη Λαμία.

Δείτε επίσης: Πανελλαδικές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εξετάσεων – Ποιο είναι το πρόγραμμα

Loading