Άρειος Πάγος: Καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

Άρειος Πάγος: Καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών στην υπόθεση των παρακολουθήσεων

Σχετικά με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, οδηγία που εκδόθηκε από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, καταδεικνύει ότι, «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό που να αφορά κρατικές υπηρεσίες, όπως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), η Αντιτρομοκρατική (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

Αντιθέτως, έχουν προκύψει «επαρκείς ενδείξεις» για την υποβολή ποινικής δίωξης κατά ορισμένων (τεσσάρων) νομίμων εκπροσώπων και ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως η παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως πλημμελήματα. Αυτοί οι ιδιώτες θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Επιπλέον, η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ τηρήθηκε απαρέγκλιτα, σύμφωνα με τον νόμο.

Η ανακοίνωση της κ. Αδειλίνη έχει ως εξής:

«1. Ολοκληρώθηκε σήμερα η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, έπειτα από περίπου δύο έτη συνολικά, και εννέα μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας, που ανατέθηκε προσωπικά από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον Αντεισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση, λόγω της σημασίας της υπόθεσης και για την αποτροπή του κινδύνου παραγραφής των ερευνωμένων πράξεων. Ο χρόνος που διατέθηκε κρίνεται ως απολύτως απαραίτητος λόγω της εκτενούς και σε βάθος διερεύνησης κάθε πτυχής της υπόθεσης.

2. Χαρακτηριστικά, στη διάρκεια αυτής της έρευνας εξετάστηκαν σχεδόν όλοι οι προτεινόμενοι μάρτυρες από τους καταγγέλοντες, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, καθώς και μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπως Διοικητές και Υποδιοικητές, στην τελευταία δεκαετία. Συνολικά, εξετάστηκαν περισσότεροι από σαράντα (40) μάρτυρες.

3. Τρεις Ανεξάρτητες Αρχές επιλήφθηκαν της υπόθεσης, συγκεκριμένα η ΑΠΔΠΧ, η ΑΔΑΕ και η ΕΑΔ, οι οποίες διεξήγαγαν ανακρίσεις και ελέγχους σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ) και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), δημοσιεύοντας τις εκθέσεις και τα αποτελέσματά τους.

4. Η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επίσης εξέτασε μάρτυρες και πραγματοποίησε έρευνες σε εταιρείες και κατοικίες υπόπτων, κατασχέτοντας έγγραφα, φορολογικά στοιχεία και ψηφιακά πειστήρια, τα οποία αναλύθηκαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Απεστάλησαν επίσης δύο αιτήματα Δικαστικής Συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας, ενώ πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

5. ικανοποιήθηκαν επίσης όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης της Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης, που εξετάστηκαν στα αρχεία της ΕΥΠ από δύο πραγματογνώμονες ενώπιον του ως άνω εισαγγελικού λειτουργού. Η προκαταρκτική εξέταση κατέληξε σε ένα τεκμηριωμένο πόρισμα περίπου 300 σελίδων, το οποίο υποβλήθηκε από τον Αντεισαγγελέα στην Εισαγγελέα, η οποία συμφώνησε πλήρως με το περιεχόμενό του.

6. Από το παραπάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό προκύπτει σαφώς ότι δεν υπήρξε εμπλοκή στις δραστηριότητες του λογισμικού Predator ή παρόμοιας κρατικής υπηρεσίας.

7. Όσον αφορά τις διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών μεσούσης της θητείας της τότε Εισαγγελέως της ΕΥΠ, τηρήθηκαν όλοι οι νόμιμοι όροι. Επισημαίνεται ότι αναφορικά με αυτές τις διατάξεις δεν απαιτείται ειδική αιτιολογία, σύμφωνα με το Ν. 2225/1994 και ακολούθως διατηρήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι το Ν. 5002/9-12-2022, ενώ συμφωνεί με τις προδιαγραφές του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8. Στο στάδιο αυτό προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση ποινικής δίωξης κατά ορισμένων επιχειρηματιών για παραβίαση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Αν και οι εν λόγω πράξεις χαρακτηρίζονται ως πλημμελήματα, οι σχετικές κατηγορίες κρίνονται αναγκαίες.

9. Οι απαραίτητες «επαρκείς ενδείξεις» στοιχειοθετούν τη μεταφορά της υπόθεσης στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η διωκτική αρχή, δεδομένου και των καταθέσεων σχετικών περιπτώσεων σε άλλες χώρες.

10. Τέλος, δεν έχει διεξαχθεί τόσο εξονυχιστική ανακριτική διαδικασία σε άλλη χώρα για παρόμοια υπόθεση, όπου συμμετείχαν τρεις Ανεξάρτητες Αρχές, με την πλειονότητα των υποθέσεων να έχουν καταλήξει σε επιβολή απλών κυρώσεωνρίας.».

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading