Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: Έρευνα για εδαφική παραμόρφωση και ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: Έρευνα για εδαφική παραμόρφωση και ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Ανακαλύψεις του ΑΠΘ σχετικά με τη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη με δορυφορικά δεδομένα. Λίγες εβδομάδες μετά από την έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που έπληξε τη Σαντορίνη για σχεδόν ένα μήνα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) εξετάζει τους λόγους που οδήγησαν πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν το νησί και τα σχολεία της περιοχής να κλείσουν. Η έρευνα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Ιταλική Διαστημική Υπηρεσία (ASI), αποκαλύπτει ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στο βόρειο τμήμα της καλδέρας της Σαντορίνης τον Ιούλιο του 2024. Επιπλέον, καταγράφηκε εδαφική παραμόρφωση που συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του 2024.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τον Φεβρουάριο του 2025, αναφέρθηκε νέα εδαφική παραμόρφωση που σχετίζεται με την τεκτονικο-ηφαιστειακή δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανύδρου. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρακολούθησης της Σαντορίνης, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Ευρώπης, το Εργαστήριο Παρατήρησης της Γης και Γεωχωρικών Εφαρμογών (EO.Lab) του ΑΠΘ έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με την ASI.

Η συνεργασία αφορά την αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης από τα ραντάρ COSMO-SkyMed για την παρακολούθηση της εδαφικής παραμόρφωσης που συνδέεται με την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Η συμφωνία προβλέπει τη συστηματική παρακολούθηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης για τουλάχιστον δύο χρόνια, μέσω τακτικής λήψης και ανάλυσης των δεδομένων COSMO-SkyMed, ενισχύοντας τις υπάρχουσες προσπάθειες του ΑΠΘ και του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ).

Η συνδυασμένη χρήση δορυφορικών δεδομένων και των επίγειων δικτύων παρακολούθησης του ΙΜΠΗΣ, όπως το σεισμολογικό και το GNSS δίκτυο, συμβάλλει στη δημιουργία ενός πολυπαραμετρικού συστήματος που ενισχύει την ασφάλεια των κατοίκων και την επιστημονική κατανόηση της λειτουργίας του ηφαιστείου. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων θα ενημερώσουν τους αρμόδιους φορείς και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, διασφαλίζοντας την ασφαλή διαχείριση των γεωλογικών κινδύνων στην περιοχή.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play