Αστυνομική έφοδος σε μαθητικό φεστιβάλ στην Ιεράπετρα – Ενοχλήθηκαν από σκηνή με ελληνικές σημαίες
Φωτογραφία radiolasithi.gr

Αστυνομική έφοδος σε μαθητικό φεστιβάλ στην Ιεράπετρα – Ενοχλήθηκαν από σκηνή με ελληνικές σημαίες

Κατά τη διάρκεια της παράστασης μία μαθήτρια πετάει στο έδαφος μια γιρλάντα διακοσμημένη με ελληνικές σημαίες – μια πράξη που ορισμένοι θεατές θεώρησαν προσβλητική.

Ένα ασυνήθιστο και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο περιστατικό έλαβε χώρα το πρωί της Πέμπτης, 10 Απριλίου 2025, στην Ιεράπετρα, όταν αστυνομικοί προχώρησαν σε αιφνιδιαστική επέμβαση και διέκοψαν την εξέλιξη του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου. Η παρέμβαση αυτή έγινε κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας, η οποία σχετιζόταν με θεατρική παράσταση σχολείου από το Ρέθυμνο.

Το θεατρικό έργο που παρουσίασε το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου ήταν το «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία που οδήγησε στην αστυνομική παρέμβαση φέρεται να αφορούσε μια συγκεκριμένη σκηνή της παράστασης, στην οποία εκτυλίσσεται ένας έντονος διάλογος μεταξύ μαθητών μέσα σε σχολική τάξη. Στο αποκορύφωμα της έντασης, μία μαθήτρια πετάει στο έδαφος μια γιρλάντα διακοσμημένη με ελληνικές σημαίες – μια πράξη που ορισμένοι θεατές θεώρησαν προσβλητική ή προκλητική.

Άτομα από το κοινό φάνηκε να ενοχλήθηκαν από τη συγκεκριμένη σκηνή και προχώρησαν σε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας, ζητώντας να ελεγχθεί το περιεχόμενο της παράστασης.

Στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», όπου διεξαγόταν η θεατρική εκδήλωση, έφτασαν τρεις αστυνομικοί. Η παρουσία τους έγινε αμέσως αντιληπτή από το κοινό. Ακολούθησαν συζητήσεις με τους υπευθύνους της διοργάνωσης, μετά τις οποίες οι αστυνομικοί αποχώρησαν, διαπιστώνοντας πως οι σημαίες αποτελούσαν μέρος του σκηνικού. Πριν φύγουν, κατέγραψαν τα στοιχεία της –αιφνιδιασμένης– εκπαιδευτικού που είχε την ευθύνη της παράστασης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση μεταδιδόταν ζωντανά και στο YouTube κανάλι του φεστιβάλ, ωστόσο το βίντεο αφαιρέθηκε λίγη ώρα μετά το συμβάν.

«Είναι ύβρις για την δημοκρατία»

Για το περιστατικό, έβγαλε ανακοίνωση η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, αναφέροντας πως η παρουσία ένοπλων αστυνομικών σε θεατρική παράσταση αποτελεί ύβρις για την δημοκρατία.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:

Από τις 7-11 Απριλίου στην πόλη της Ιεράπετρας διεξήχθη με τεράστια επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου, μια διοργάνωση που μας γεμίζει μόνο αισιοδοξία, ελπίδα και χαρά. Μαθητές και μαθήτριες από όλη την Ελλάδα μαζί με συναδέλφους παρουσίασαν θεατρικές παραστάσεις που με κόπο και μεράκι κατάφεραν να στήσουν και να ανεβάσουν, αποδεικνύοντας έτσι πως η Τέχνη, και εν προκειμένω η δραματική, μπορεί να αποτελέσει έναν υπέροχο τρόπο έκφρασης και δημιουργικότητας για την νεολαία μας. Η συγκίνηση που σκόρπισαν τα νέα παιδιά δυστυχώς όμως παραλίγο να αμαυρωθεί από ένα περιστατικό που δυστυχώς εκφράζει τον νεοσυντηριτισμό και τον σκοταδισμό μιας μερίδας της κοινωνίας μας.

Συγκεκριμένα, μετά από ανώνυμη καταγγελία κλήθηκε η αστυνομία στον χώρο του φεστιβάλ επειδή κάποιος/α «αγανάκτησε» λόγω του περιεχομένου, της σκηνοθεσίας και της όλης δράσης μιας συγκεκριμένης παράστασης, αυτής που ανέβασαν οι μαθητές και μαθήτριες του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. 

Θα ήταν γελοίο, εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό και επικίνδυνο.

Το γεγονός ότι η αστυνομία έσπευσε (!) στον χώρο του φεστιβάλ την ώρα της παράστασης και κατέγραψε τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών, σε συνδυασμό πως μετά το περιστατικό κατέβηκαν από την διαδικτυακή πλατφόρμα του φεστιβάλ τα βίντεο των παραστάσεων, προκαλεί αγανάκτηση. Η θέα οπλισμένων αστυνομικών οργάνων σε ένα χώρο μαθητικής τέχνης αποτελεί ύβρις για την ίδια την δημοκρατία. 

Η ελευθερία της ανθρώπινης έκφρασης μέσω της Τέχνης είναι προφανέστατα αδιαμφισβήτητη. Όσο κι αν επιχειρούν ορισμένοι να επιστρέψει η κοινωνία σε εποχές γύψου και φίμωσης, όσο και αν οι νοσταλγοί της λογοκρισίας αρχίζουν να ξεθαρρεύουν, τολμώντας να βάλουν στο στόχαστρό τους ακόμα και μαθητικές παραστάσεις, δεν θα τους περάσει. 

Ως ΕΛΜΕ Λασιθίου δηλώνουμε την απερίφραστη στήριξή μας στους συντελεστές της παράστασης και ξεκαθαρίζουμε πως θα είμαστε -εκ του ρόλου μας ορμώμενοι- πάντα αρωγοί της ανθρώπινης δημιουργικότητας και υπερασπιστές του ιερού δικαιώματος που έχει ο άνθρωπος στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση. Γνωρίζουμε καλά πως το επίπεδο της καλλιτεχνικής ελευθερίας  αντικατοπτρίζει το επίπεδο ελευθερίας μιας δημοκρατίας. 

Τελικά ο «Εχθρός της Τάξης» (τίτλος του έργου του Νάιτζελ Γουίλιαμς το οποίο ανέβασαν τα παιδιά) ίσως να βρίσκεται στον μαύρο κι άραχνο μεσαίωνα που κατοικεί στο μυαλό ορισμένων. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του Φεστιβάλ, σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και κυρίως στα παιδιά και τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου. Το γεγονός ότι η επιτροπή τους φετιβάλ  τίμησε την προσπάθεια της συγκεκριμένης ομάδας με τον έπαινο της ελεύθερης έκφρασης και της επιλογής έργου, αποτελεί παράδειγμα για όλους μας στήριξης και προστασίας της ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης. 

Η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό

Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η ΕΛ.ΑΣ. με Δελτίο Τύπου τοποθετήθηκε για τις αναφορές που κάνουν λόγο για λογοκρισία.

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου, η αστυνομία όφειλε να ελέγξει την κατάσταση όπως απαιτείται σε περίπτωση που γίνει ανώνυμη καταγγελία.

Αφού συνομίλησε με τους αρμόδιους, στη συνέχεια αποχώρησε χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της αστυνομίας:

Σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αστυνομική παρουσία σε σχολική θεατρική παράσταση στην Ιεράπετρα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, προς αποκατάσταση της πραγματικής εικόνας, επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Η Ελληνική Αστυνομία, λειτουργεί πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους τους κράτους, που διασφαλίζουν την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, ιδίως των μαθητών.

Παράλληλα όμως οφείλει να διερευνά κάθε καταγγελία, επώνυμη ή ανώνυμη. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι αστυνομικοί και στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έδρασαν αυτεπάγγελτα αλλά ανταποκρίθηκαν σε ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία, όπως προβλέπεται από την αποστολή και τις αρμοδιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι αστυνομικοί, που εκείνη τη στιγμή εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, προσέγγισαν τον χώρο της εκδήλωσης με διακριτικότητα, χωρίς να διακόψουν ούτε να παρεμποδίσουν τη διεξαγωγή της παράστασης, ούτε να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο, προσαγωγή, καταγραφή στοιχείων μαθητών ή σε άλλη ενέργεια που θα περιόριζε την ελευθερία έκφρασης.

Αντιθέτως, συνομίλησαν αποκλειστικά και μόνο με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς, σε χώρο εκτός της αίθουσας της εκδήλωσης, προκειμένου να ενημερωθούν και να διαπιστώσουν τα καταγγελλόμενα.

Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία ή παρουσίαση των πραγματικών περιστατικών, που αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων περί δήθεν “λογοκρισίας” ή “αστυνομικής αυθαιρεσίας”, στερείται κάθε αντικειμενικής βάσης και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία παραμένει προσηλωμένη στον θεσμικό της ρόλο, με πρώτιστη προτεραιότητα τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και την προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Πηγή: newsit.gr

Loading

Play