Αθωράκιστα τα σχολεία από τους σεισμούς: Ζημιές στο 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας από σεισμό 3,2 Ρίχτερ

Αθωράκιστα είναι όπως όλα δείχνουν τα σχολεία της χώρας μας από τους σεισμούς με το 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας να σημειώνει ζημιές από σεισμό μόλις 3,2 Ρίχτερ.

Ο μικρός αυτός σεισμός, που έγινε χθες στην Κέρκυρα, προκάλεσε πτώση ολόκληρων κομματιών από το ταβάνι σε εργαστήριο του 1ου ΕΠΑΛ Κέρκυρας και πιο συγκεκριμένα, από την κολόνα στήριξης, η οποία γέμισε ρωγμές.

Από τις ρωγμές αποκαλύφθηκαν τα διαβρωμένα και κατασκουριασμένα σίδερα που τη στηρίζουν.

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Να ληφθούν άμεσα μέτρα!

Το θέμα αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία για το θέμα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων και επιχείρησε συνάντηση με τους 3 Δήμους του νησιού, από τους οποίους μόνο ένας ανταποκρίθηκε (Βόρειας Κέρκυρας), απαιτώντας:

  • Να αρχίσει άμεσα ουσιαστικός και ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολείων. Να ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος και να γίνει ο δευτεροβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε όσα σχολεία έχει κριθεί ότι απαιτείται με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κρίθηκαν ακατάλληλα.
  • Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων αφού οι μαθητές κινδυνεύουν όχι μόνο από σεισμό στην ώρα λειτουργίας του σχολείου αλλά και καθημερινά, από τα κακοσυντηρημένα υλικά (σοβάδες, φωτιστικά υλικά, πόρτες, τζάμια κ.λπ.).
  • Την καθιέρωση μητρώου συντήρησης και ελέγχου των σχολικών κτιρίων με ευθύνη του κράτους.
  • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα που θα έχει την ευθύνη για τη μελέτη, ανέγερση, συντήρηση και επισκευή όλων των σχολικών κτιρίων.
  • Συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης, στον οποίο θα υπαχθούν οι σημερινές διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί καθώς και τη γενναία χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «καμία συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραμε από το Δήμο, με τον οποίο έγινε η συνάντηση, ενώ τους άλλους δύο Δήμους του νησιού, φαίνεται ότι δεν τους απασχολεί το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών κτιρίων. Όπως δεν απασχολεί και τις κυβερνήσεις, αφού για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων, τα εκπαιδευτικά σωματεία, οι γονείς και οι μαθητές, φωνάζουν χρόνια».

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας απαιτούμε να παρθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για να γίνουν ασφαλή τα σχολικά κτίρια της Κέρκυρας, τονίζοντας πως για ότι συμβεί, την ευθύνη θα την έχουν η Κεντρική και Τοπική Διοίκηση!

Δείτε επίσης: Έγκλημα στην Χαλκιδική: Κερδίζει τη μάχη το 8χρονο παιδί

Loading