Αττικόψαρο: Η σύνδεσή του με τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική

Αττικόψαρο: Η σύνδεσή του με τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική

Αναζητώντας την αλήθεια πίσω από το ρόλο του αττικούψαρου στα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής. Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα ρέματα που ρέουν ελεύθερα στην Αττική. Ένα από αυτά είναι ο Ερασίνος, ένα πλούσιο οικοσύστημα δίπλα στο μαγευτικό ιερό της Αρτέμιδας. Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, διευκρινίζει ότι η παρέμβαση στον Ερασίνο έχει σταματήσει λόγω της έλλειψης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξαιτίας καταγγελιών για την απειλή του αττικούψαρου.

Το αττικόψαρο, ή Pelasgus marathonicus, αποτελεί απειλούμενο είδος και η επιβίωσή του κινδυνεύει λόγω της ρύπανσης, της ξηρασίας και των ξενικών ειδών. Ο πληθυσμός του έχει πληγεί ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαραθώνα, και οι οικολογικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι τα έργα δεν είναι βιώσιμα.

Η αναγκαιότητα της διάσωσης των ρεμάτων ως οικοσυστήματα, καθώς και οι ψηφισμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, είναι κρίσιμες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, ερωτήματα εξακολουθούν να εγείρονται σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητα των τρεχουσών αντιπλημμυρικών προσπαθειών.

Loading

Play