Αυγενάκης στη Βουλή: “Υποχρεωτικό δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών για κάθε προπονητή – σεμινάρια διάσωσης”

Ειδική αναφορά στο θέμα του Κρίστιαν Έρικσεν, συγκλόνισε όλο τον πλανήτη και όχι μόνο την ποδοσφαιρική κοινότητα με την κατάρρευσή του μέσα στο γήπεδο, έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε τοποθέτησή του από το Βήμα της Βουλής.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έκανε αναφορά στην υπάρχουσα πρόβλεψη στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο και τις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη, συνεργατικά με ΕΚΑΒ και ΕΟΚΑΝ, ενώ μίλησε και για υποχρεωτικό δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών για κάθε προπονητή, όπως και για σεμινάρια διάσωσης.

propoli

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού στη Βουλή, με αφορμή την περίπτωση του Δανού:

“ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Η ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ ΜΕ ΕΟΚΑΝ ΚΑΙ ΕΚΑΒ

Όλος ο πλανήτης καθηλώθηκε, πέρασε αγωνιώδη λεπτά και τελικά ένιωσε λύτρωση και χαρά με το συγκλονιστικό περιστατικό του Κρίστιαν Έρικσεν, του Δανού ποδοσφαιριστή που κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του αγώνα Δανία – Φινλανδία, για το Euro το βράδυ του περασμένου Σάββατο.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται και άτομα που κάνουν σπορ

Η ταχύτατη ανταπόκριση στην παροχή των απαραίτητων Πρώτων Βοηθειών και η κατάρτιση όσων προσέτρεξαν στα πρώτα κρίσιμα λεπτά (συμπαίκτες του, διασώστες, γιατροί), συνετέλεσαν στην ανάνηψη του, στη σωτηρία του.Και κατέδειξαν σε εκατοντάδες εκατομμύρια φιλάθλους, στην παγκόσμια κοινωνία, πόσο αναγκαία, πόσο κρίσιμη είναι η εξειδικευμένη γνώση παροχής Πρώτων Βοηθειών, ειδικά στους αθλητικούς χώρους.

Το συγκεκριμένο, ζωτικό και διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα, όχι μόνο το είχαμε διαγνώσει εγκαίρως, αλλά έχουμε φροντίσει ήδη να το συμπεριλάβουμε στο σχέδιο νόμου ως απαραίτητο εφόδιο.

Ως υποχρεωτικό για οποιονδήποτε συναναστρέφεται στενά με τους αθλητές, ανεξαρτήτως αθλήματος και κατηγορίας και όχι μόνο κατά τη διεξαγωγή των αγώνων.

Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον προπονητή.

Από εκείνον που καθημερινά προπονεί μικρά παιδιά στις Ακαδημίες, μέχρι εκείνον που προπονεί επαγγελματίες αθλητές.

Στο άρθρο 36 παρ. 2, λοιπόν, για την «αναγγελία της άσκησης του επαγγέλματος του προπονητή προς στη ΓΓΑ», στα απαραίτητα δικαιολογητικά συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά, για πρώτη φορά και το «δίπλωμα εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών», αναγνωρισμένο από πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο.

Κάτι που δεν υπήρχε ως τώρα!

Και από εδώ και πέρα, κανένας προπονητής πλέον δεν θα μπορεί να προπονεί εάν δεν κατέχει και τις συγκεκριμένες γνώσεις.

Μπορεί να είναι εικόνα ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα που στέκονται, άτομα που κάθονται και κουστούμι

Δεν έχουμε, όμως, μείνει εκεί.

Εδώ και μήνες συνεργαζόμαστε στενά με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και την Επιστημονική Επιτροπή του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ) για να υλοποιήσουμε ένα πρωτοποριακό πανελλαδικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και εκπαίδευσης, σε θέματα «ΔΙΑΣΩΣΗΣ και ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ», (SAFE IN SPORTS) για όλους όσοι βρίσκονται συνεχώς με τους αθλητές μας σε προπονήσεις και αγώνες:

• Προπονητές

• Γυμναστές

• Φυσιοθεραπευτές, αλλά και

• Γιατρούς αθλητικών σωματείων χωρίς πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ και ΑΕΑ (Χρήση Αυτομάτων Εξωτερικών Απινιδωτών).

Με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου, τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΕΟΚΑΝ, Χειρουργό Ορθοπεδικό Γιώργο Στεφανουδάκη και την συνεργάτιδά του στο πρόγραμμα, Αναισθησιολόγο και Διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ Μαρίνα Καλογριδάκη, έχουμε συμφωνήσει τις δράσεις και τον τρόπο πραγματοποίησης των σεμιναρίων για χορήγηση πιστοποίησης Safe In Sports στους εκπαιδευόμενους.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εσωτερικός χώρος

Τα σεμινάρια θα διεξαχθούν στους περίπου 150 σταθμούς και υποσταθμούς του ΕΚΑΒ.

Στόχος είναι να υπάρξουν σύντομα περίπου 1.000 πιστοποιημένοι «εκπαιδευτές – διασώστες», μέσω των σεμιναρίων που θα διεξάγονται στους χώρους των ΕΚΑΒ σε γκρουπ των 8 ατόμων, με τη συμμετοχή 1-2 προπονητών, 2-3 γυμναστών, 2-3 φυσιοθεραπευτών και 1-2 ιατρών.

Τα σεμινάρια θα περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές ενότητες σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο:

• Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση

• Τραυματιολογία

• Επείγουσες Καταστάσεις

• Επείγουσες καταστάσεις στα παιδιά

• Περιεχόμενα Φαρμακείων

Άμεσα, μάλιστα, θα είναι έτοιμη και η ειδική ιστοσελίδα ενημέρωσης και ανάρτησης της εκπαιδευτικής ύλης, η οποία θα χορηγείται και σε έντυπη μορφή.

Επιπλέον, το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών, δια του Προέδρου του, Καθηγητή Καρδιολογίας Γιώργου Κοχιαδάκη και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία βρίσκονται σε συζητήσεις μαζί μας, για να αναλάβουν την εκπαίδευση όσων στις εκάστοτε αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να έχουν τις γνώσεις χρήσης Αυτομάτων Εξωτερικών Απινιδωτών”.

Δείτε επίσης: Παναθηναϊκός: Ο Μάκης Λιβαθηνός αναλαμβάνει νέος chief scout

Loading